Askel askeleelta kohti Ylennystä

Ryhmä-2_1-2019_blogi

​Kun puhumme vastuullisuudesta ja ympäristöjärjestelmän rakentamisesta yrityksille, niin ensimmäiseksi aina kysytään, mitä hyötyä siitä (yritykselle) on.

Suomessa on 286 934 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2017) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93,2 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Koko 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Tämän mallin mukaan juuri pienten ja keskisuurten yritysten valinnoilla on aina vain suurempi merkitys myös ympäristön kannalta.

Hyöty syntyy siitä, että ympäristövastuullinen yritys on kannattava ja kilpailukykyinen. Vastuullinen yritys tuntee oman toimintansa ympäristövaikutukset, noudattaa lainsäädäntöä, tunnistaa muutostarpeet ja kehittää toimintaansa jatkuvasti. Juuri tätä muutosta edistämään käynnistyi huhtikuussa 2018 Ylennys-hanke eli Yritysten liiketoiminnan ja osaamisen edistäminen ympäristöjärjestelmällä.

Helmikuussa aloittaneeseen Ylennys-hankkeen toiseen koulutusryhmään lähti mukaan komea kattaus paikallista osaamista. Nopean esittelykierroksen aikana kävi ilmi, että tarve kehittää ympäristöosaamista on noussut asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta. Useimmilla yrityksistä on jo laatuasiat kunnossa, joten seuraava askel on luontevasti rakentaa ympäristöjärjestelmä. Osa tähtää Ekokompassin ja osa ISO 14001 käyttöönottoon. Osa päättää vasta myöhemmin.

Osallistujien joukossa on mm. Tampereen Vuoden Yrittäjä 2018 Rautasoini Oy, joka mainostaa sivuillaan näin: Luotettavaa rautakauppaa samassa suvussa vuodesta 1898. Mukana on yrityksiä monelta eri toimialalta, kuten Merus Power Dynamics Oy (sähkötekninen suunnittelu), Enerkon Oy (energia- ja ympäristöpalvelut), Levytyö Särkinen Oy (metallialan palvelut), Arctic Biomaterials Oy, joka tuottaa biohajoavia muoviratkaisuja lääketieteen ja tekniikan aloille, Nokian Metallirakenne Oy (metallialan erikoistoimittaja), Ecolan Oy (kiertotalous), TPI Control Oy (kiinteistö- ja LVI-ala), Gronlund Palvelut Oy (siivousalan palvelut) ja MAB Powertec Oy, joka tarjoaa projektipalveluita, suunnittelua, hankeselvityksiä sekä ympäristöteknistä osaamista etenkin uusiutuvan energian hankkeissa.

Tapahtumajärjestäjiä ovat Tampereen Messut Oy, Tampereen Pyrintö ja Pirfest ry, joka on Pirkanmaan alueen festivaalien yhteistyö- ja asiantuntijaverkosto, johon vuonna 2018 kuului 36 jäsenfestivaalia. Pirfestin teettämän kyselyn mukaan verkoston jäsenfestivaalit houkuttelivat vuonna 2018 yhteensä noin 474 000 kävijää. Ei siis ole lainkaan vähäinen merkitys sillä, miten ympäristöasiat hoidetaan tätä suuruusluokkaa olevan kävijämäärän kanssa.

Lisää

Ajankohtaista luettavaa