Asuminen ja energia

Tamperelainen Ilmastosankari Pertti oli toteuttamassa energiaremonttia taloyhtiössään. Nyt taloyhtiön lämmityksen hiilijalanjälki on pyöreä nolla! Rakennusten lämmittäminen on merkittävä hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja Tampereella. Kuntalaiset voivat vaikuttaa lämmityksestä aiheutuviin päästöihin pienillä ilmastoteoilla – esimerkiksi alentamalla sisälämpötilaa, parantamalla rakennusten energiatehokkuutta tai toteuttamalla lämmitystapamuutoksia.

Alta löydät vinkkejä energiatehokkaaseen asumiseen ja rakentamiseen Tampereella. 

TÄRKEÄ MUUTOS

LED-lamput

Lamppujen elinkaaren aikana ympäristövaikutukset ovat suurimmillaan niiden käytön aikana sähköntuotannon päästöjen vuoksi. 

Vaihtamalla kotisi valaisimiin energiatehokkaat ja pitkäikäiset LED-lamput voit pienentää asumisesi hiilijalanjälkeä. LED-lamppujen käyttöikä on jopa 25 vuotta ja ne toimivat myös kylmässä ulkoilmassa energiansäästölamppuja paremmin. 

PS. Muista kuitenkin vaihtaa lamppu vasta sen elinkaaren tultua loppuun. Tuotteiden käyttöikä kannattaa usein maksimoida.

> Motiva: Lampputieto

Lähde: Motiva

TÄRKEÄ MUUTOS

Energiatehokkaat kodinkoneet

Kun kodinkoneesi käyttöikä alkaa olla lopuillaan, uuden laitteen hankinnassa kannattaa huomioida niiden energiatehokkuus. 

A-energiatehokkuusluokan kodinkoneet kuluttavat vähiten energiaa ja kylmäsäilytyslaitteissa energiatehokkaimmat laitteet on merkitty jopa A+ ja A++ -merkinnöillä. 

Energiatehokkaat laitteet pienentävät kotisi sähkönkulutusta ja myös hiilijalanjälkesi pienenee.

> Motiva: Ole hyvä ostaja – Opas energiatehokkaiden kodinkoneiden hankintaan (pdf)

Sähkönkulutusmittarilla voit selvittää, kuinka paljon sähköä kotisi laitteet kuluttavat. Kun tunnistat eniten sähköä vievät laitteet, voit miettiä voisiko niiden käyttöä vähentää. Lue lisää ja lainaa…

Ranen rakentamisen ja asumisen energianeuvontapalvelun kautta voi lainata sähkökulutusmittaria, jolla pistokkeellisten sähkölaitteiden kulutus on helppoa mitata. 

Lue lisää ja lainaa sähkönkulutusmittari täältä:

> Rane: Sähkökulutusmittarin lainaus

TÄRKEÄ MUUTOS

Vedenkäytön seuranta

Jäteveden käsittelyyn ja puhtaan veden tuottamiseen kuluu Suomessa runsaasti energiaa. 

Omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää vähentämällä vedenkulutustaan esimerkiksi lyhentämällä suihkukäyntejä ja välttämällä astioiden esihuuhtelua. Keskivertosuihkussa vettä virtaa 12 l/min, joten jos lyhennät suihkuaikaa 20 minuutista 5 minuuttiin säästät vettä 75 %.

Vedenkulutusta voi pienentää myös huolehtimalla vesikalusteiden kunnosta säännöllisesti. Tiesitkö, että vuotava hana voi lisätä vedenkulutusta jopa 30 000 litraa vuodessa ja aiheuttaa kiinteistölle yli 100 euron lisän vuotuiseen vesilaskuun. Vesikalusteista kannattaa siis pitää huolta ja korjata vuodot ajoissa.

> Motiva: Energiatehokas koti – Käyttövesi

> Tampereen Vesi: Mitä vuotovesi maksaa vuodessa? (pdf)

Lähde: Motiva

TÄRKEÄ MUUTOS

Seuraa kulutustasi

Omaa sähkönkulutusta kannattaa seurata! Näin tekemällä voit pienentää hiilijalanjälkeäsi ja samalla asumiskustannukset pienentyvät.

Voit tilata kodillesi Pientalon Kuntotuokio -palvelun, jossa tarkistetaan lämmitysjärjestelmän toimivuus ja kunto, kiinteistön seinä- ja kattorakenteiden energiatehokkuus lämpökameralla, valaistus, ilmanvaihdon säädöt ja ikkunoiden tiivisteet sekä vedenkäyttö.

Lisätietoa Pientalon Kuntotuokiosta Sähkölaitoksen sivulta:

> Tampereen Sähkölaitos: Pientalon Kuntotuokio

TÄRKEÄ MUUTOS

Rane

Rane on rakentamisen ja asumisen maksuton ja puolueeton energianeuvontapalvelu, joka palvelee koko Tampereen alueella. Palveluihin kuuluu muun muassa talojen lämpövuotojen tarkastelua lämpökameralla sekä suursuosion saavuttaneita Energiaekspertti-koulutuksia. Rane tarjoaa myös sähkönkulutusmittarin lainauspalvelun sekä erilaisia tilattavissa olevia koulutuksia ja energianeuvojan luentoja.

> Rane – Rakentamisen ja asumisen energianeuvonta

> Rane: Sähkönkulutusmittarin lainaus

TÄRKEÄ MUUTOS

Taloyhtiön Energiaekspertti

Joko teidän taloyhtiössänne on Energiaekspertti?

Ranen rakentamisen ja asumisen energianeuvontapalvelu tarjoaa Energiaeksperttikoulutuksia, jotka on havaittu tehokkaaksi tavaksi vähentää taloyhtiön turhia energiakustannuksia. 

Koulutukset sopivat kaikille taloyhtiöiden asioista kiinnostuneille ja niitä suositellaan erityisesti taloyhtiön hallituksiin kuuluville. Monet isännöitsijät ovat myös havainneet kurssit hyödyllisiksi itselleen. Koulutuksen käyneet tiedostavat taloyhtiön energiatalouteen vaikuttavat tekijät ja tietävät tehokkaimmat tavat pienentää energiankulutusta. Koulutukset ovat maksuttomia.

> Rane: Energiaekspertti-koulutus

TÄRKEÄ MUUTOS

Tampere Suomen saunapääkaupunki!

Tampere on Suomen saunapääkaupunki! Lähde saunomaan johonkin Tampereen monista yleisösaunoista oman saunan lämmittämisen sijaan – säästät energiaa ja voit saada kaupan päälle unohtumattomia uusia kokemuksia. 

Visit Tampereen sivuilta löydät Tampereen julkiset saunat:

> Visit Tampere: Saunapääkaupunki

TÄRKEÄ MUUTOS

Korjaus-rakentaminen

Vanhojen talojen lumoa! Oikeanlaisilla ratkaisuilla vanhoistakin taloista voi saada energiatehokkaita. Tilaamalla Tampereen Sähkölaitoksen Pientalon Kuntotuokio -palvelun saat helposti selvitettyä kotisi energia-asioiden tilanteen.

Remonttiprojekteissa kannattaa myös hyödyntää Ekokumppanien tarjoamaa Ranen rakentamisen ja asumisen maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa. 

> Rane – Rakentamisen ja asumisen energianeuvonta

Lue lisää Rakennuskulttuurikeskus Piirun palveluista ja Tampereen rakennustorin tuotteista: 

> Tampereen rakennustori

> Rakennuskulttuurikeskus Piiru

> Vapriikki: Korjausneuvonta

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Energiaa aurinkopaneeleista

Lue lisää aurinkopaneelien hankkimisesta ja vuokraamisesta Tampereen Sähkölaitoksen sivuilta:

> Tampereen Sähkölaitos: Aurinkopaneelit omaan kotiin

> Tampereen Sähkölaitos: Aurinkopuisto

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Tuulesta energiaa

Voit pienentää hiilijalanjälkeäsi käyttämällä tuulivoimalla tuotettua sähköä uusiutumattomien energianlähteiden sijaan. 

Tampereen Sähkölaitos on Suomen Hyötytuuli Oy:n osakkaana aktiivisesti mukana kehittämässä kotimaista tuulivoimaa.

TÄRKEÄ MUUTOS

Huonelämpötilan pudottaminen yhdellä asteella

Laske huonelämpötilaa yhdellä asteella ja säästät jopa 5 % lämmityslaskussa! Energiatehokas lämpötilavalinta pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä, parantaa asumisviihtyvyyttä ja voi myös kohentaa ilmanlaatua.

Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat: 

  • oleskelutilat 20–21 ºC
  • makuuhuoneet 18–20 ºC
  • kerrostalojen portaikot 17–18 ºC
  • varasto 12 ºC
  • autotalli 5 ºC
Jyrkkiä lämpötilanmuutoksia kannattaa kuitenkin välttää, koska ihminen tottuu tutkitusti 0,5–1,0 asteen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa.

> Motiva: Hallitse huonelämpötiloja

Lähde: Motiva

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Riittäisikö pienemmät asuinneliöt?

Mitä pienemmät asuinneliöt, sitä vähemmän kasvihuonepäästöjä syntyy.  Vaihdantatalous on tulevaisuutta, eikä kaikkea tavaraa tarvitse nykyään omistaa itse. Kun tavaraa on vähemmän, myös tilan tarve pienenee. 

Lämmitys on asumisen merkittävin saastuttaja. Lisäksi mm. valaistus- ja kalustetarpeet ovat isossa asunnossa suuremmat, mitkä lisäävät kasvihuonepäästöjä ja turhaa kulutusta.

TÄRKEÄ MUUTOS

Yhteiskäyttötilat taloyhtiön ilmastotekona

Pienempien asuntojen rakentamisella säästetään materiaalia ja tuotetaan vähemmän päästöjä. Asukkaalle pienemmät asuinneliöt tarkoittaa vähemmän asumisesta koituvia kasvihuonepäästöjä.

Yhteiskäyttötilat antavat puitteet yhteisöllisyyden ja jakamistalouden kehittämiselle. Taloyhtiön yhteiskäyttötilan käyttötarpeissa vain mielikuvitus on rajana: perustettaisiinko taloyhtiöön hävikkijääkaappi tai voisiko tilaa käyttää tarpeen tullen vierashuoneena? 

Taloyhtiön kokouksissa voi ehdottaa yhteiskäyttötilan perustamista. TIlan voi luoda vaikka vanhaan kerhohuoneeseen. Lue lisää alla olevasta linkistä, millaisia ratkaisuja taloyhtiöissä on tehty resurssiviisaan asumisen edistykseen. 

> Sitra: Resurssiviisasta asumista taloyhtiössä

TÄRKEÄ MUUTOS

Sähkönkulutusmittari lainaan!

Sähkönkulutusmittarilla voit selvittää, kuinka paljon sähköä kotisi laitteet kuluttavat. Ranen rakentamisen ja asumisen energianeuvontapalvelun kautta voi lainata sähkökulutusmittaria, jolla pistokkeellisten sähkölaitteiden kulutus on helppoa mitata. 

Lue lisää ja lainaa sähkönkulutusmittari täältä:

> Rane: Sähkökulutusmittarin lainaus

Tamperelaisia ilmastotekoja:

Lähetä palautetta

Yhteystiedot

ek-logo-white_final

Sanni Kouhi
projektikoordinaattori

  • fnaav.xbhuv@gnzcrer.sv
  • 044 430 9193
logo-tampere-smart

Aino Järventausta
suunnittelija

  • nvab.wneiragnhfgn@gnzcrer.sv
  • 040 1940 799

ILMASTO-OPPAAN VALOKUVAT:

Visit Tampere (Laura Vanzo, Jose Cuni, Olga Javits, Alex Mazurov), Unsplash, Pexels

2019 © Ekokumppanit Oy

Fontin koko
Kontrasti