Joulu

TODELLINEN ILMASTOSANKARITEKO!

Ekologiset lahjat lämmittävät mieltä

Joulu on perinteisesti tunnelmallista yhdessä olon aikaa, mutta myös lahjojen vaihto kuuluu monien jouluperinteisiin. Lahjojenvaihdosta voi nauttia myös ilman yltiömäistä kuluttamista ja tavaramäärän kerryttämistä.

Esimerkiksi elämyslahjat, kuten kulttuurikokemukset ovat oiva lahja. Vie läheisesi teatteriin tai osta liput konserttiin. Myös itsetehdyt lahjat lämmittävät sydäntä. Kutoisitko läheiselle kaulahuivin tai tekisit itse esimerkiksi käsivoidetta? Uuden ostaminen ei aina ole välttämätöntä. Moni lahjansaaja iloitsee, kun lahja on sekä kekseliäs että ympäristöystävällinen.

Hanki joululahjat ajoissa, jotta vältyt virhe- ja heräteostoksilta. Lisäksi lahjojen paketoinnissa kannattaa suosia uudelleen käytettäviä lahjapusseja ja -laatikoita ja lahjapapereina esimerkiksi aikakausi- ja sanomalehtien sivuja.

Bloggaaja Sita Salmisen blogista löytyy 50 loistavaa ekologista joululahjavinkkiä:

> Sitasalminen.fi: 50 eettistä ja ekologista lahjaideaa

Tampereella esimerkiksi Joulutorilta, Tallipihalta tai Kehräsaaresta löydät ekologisia, käsityönä tehtyjä lahjoja pukinkonttiin.

> Tampereen Joulutori

> Tallipiha

> Kehräsaari

TÄRKEÄ MUUTOS

Kinkunpaistorasvat kiertoon!

Kinkkurasvan talteenotto: jäähdytä kinkkuliemi, minkä jälkeen pinnalle nousseen rasvan voi kuoria talteen. Kinkun rasvat voi kierrättää Kinkkutemppu-kampanjassa tai biojätteeseen.

Kinkkutemppu-kampanja kierrättää kinkun rasvat uusiutuvaksi dieseliksi

Kinkun rasvat voi kierrättää tänäkin vuonna Kinkkutemppu-kampanjan keräyspisteissä 21.12.2019–7.1.2020 välisenä aikana. Lähimmät keräyspisteet löytyvät alla olevasta linkistä. Paistinrasvat kierrätetään suljetussa pahvitölkissä. Keräykseen ei saa tuoda lasia, muovia tai metallia.

> Kinkkutemppu.com: Keräyspisteet

Kinkkurasvan kuorimisen jälkeen jäljelle jääneen kinkkuliemen voi hyödyntää kastikkeeksi, kurkkaa Marttojen resepti alta. Jos kinkkuliemelle ei ole käyttöä heti, sen voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin vaikkapa keittojen liemenä.

> Martat.fi: Kinkun kastike -resepti

Huom! Kinkkurasvaa ei saa kaataa viemäriin tai vessanpönttöön. Sitä ei myöskään saa antaa linnuille sen suolapitoisuuden vuoksi. Jäähdytetyn rasvan voi viedä rasvankeräyspisteeseen tai biojätteeseen. Kotikompostiin rasvaa ei kannata laittaa, koska se saattaa hidastaa kompostin toimintaa. Nestemäiset rasvat voi viedä sekajätteeseen purkissa tai pullossa.

> Kinkkutemppu.com

TODELLINEN ILMASTOSANKARITEKO!

Matkusta joulunviettoon ekologisesti

Matkustamalla joulunviettoon julkisilla kulkuvälineillä pienennät joulunajan muutenkin normaalia suurempaa hiilikuormaa. Mikäli omaa autoa on pakko käyttää, kannattaa suosia kimppakyytejä. Julkisilla kulkeminen sujuu helposti varsinkin, jos suosit aineettomia joululahjoja tavarapaljouden sijaan.

> Joukkoliikenne Tampere: Joulunajan liikenne

MERKITTÄVÄ ILMASTOTEKO

Kasvis- ja lähiruokapainotteinen jouluruoka valmistuu nopeasti ja on ilmastoystävällistä

Jouluherkkuja kannattaa hankkia kohtuudella. Kun pyrkii mitoittamaan ruoan määrän syöjien mukaan, ei jouluruokia tarvitse syödä uuteen vuoteen asti tai heittää pois. Jouluruoissa kannattaa suosia kotimaisista juureksista tehtyjä laatikoita sekä luomutuotteita.

Kinkun voi korvata myös herkullisilla seitan- tai tofupaisteilla. Kysy joulupöydän kasvisvaihtoehdoista lähikaupastasi. Myös hirvi- tai poropaisti on kinkkua ilmastoystävällisempi vaihtoehto. Ja jos riisipuuro ei ole aivan pakollinen perinne, sen voi korvata kotimaisesta viljasta valmistetulla ohrapuurolla.

Muun muassa ympäristöystävällisiä jouluruokavinkkejä löydät Marttojen sivuilta:

> Martat: Ilmastoystävällinen joulu

TÄRKEÄ MUUTOS

Kierrättäen koristeltu on kaunista ja ekologista

Joulukoristeita kannatta pyrkiä käyttämään monta vuotta putkeen. Uusia voi askarrella itse ja käyttää luonnonantimia, kuten omenoita, havuja ja puolukanvarpuja. Tunnelman luomisessa voi suosia soija tai -mehiläisvahapohjaisia kynttilöitä.

TÄRKEÄ MUUTOS

Sähkön säästäminen jouluna

Jouluna voi säästää sähköä sammuttamalla jouluvalot yöksi sekä suosimalla LED-valoja. Lisäksi ruoanlaitossa kannatta hyödyntää uunin jälkilämpöä. Jos ulkona on kylmä, ruokia voi säilöä esimerkiksi parvekkeella tai kuistilla, sillä liian täyteen tungetun jääkaapin lämpötila saattaa nousta, mikä vaikuttaa ruokien säilymiseen.

Monet Tampereen yleisistä saunoista ovat auki myös jouluna, joten oman saunan lämmittämisen sijaan voi poiketa vaikkapa Rauhaniemeen tai Rajaportin saunalle perinteisen kyläsaunan tunnelmaan.

Yhteystiedot

ek-logo-white_final

Sanni Kouhi
projektipäällikkö

  • if.erepmat@ihuok.innas
  • 044 430 9193
logo-tampere-smart

Aino Järventausta
suunnittelija

  • if.erepmat@atsuatnevraj.onia
  • 040 1940 799

ILMASTO-OPPAAN VALOKUVAT:

Visit Tampere (Laura Vanzo, Jose Cuni, Olga Javits, Alex Mazurov), Unsplash, Pexels

2020 © Ekokumppanit Oy