Ilmastosankareita ilmoittautui mukaan jopa

987

Kilpailu on päättynyt. Suuri kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille Ilmastosankareille!

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti maaliskuun aikana. Tervetuloa mukaan palkintojen jakoon Vapriikkiin Earth Hour -tapahtumaan lauantaina 30.3.2019 klo 20 alkaen!

Testaa alla olevasta linkistä tämän hetkinen hiilijalanjälkesi. Testi kertoo ongelmakohdat ja antaa vinkkejä, miten niitä voi helpoilla tavoilla kehittää. Kun ilmastoteot on viety arkielämään asti, hiilijalanjälkesi pienenee. Käy tekemässä testi uudelleen ja näät, kuinka paljon omilla ilmastoteoillasi on merkitystä. Ilmastosankari-kampanjan tavoitteena on puolittaa Tampereen kaupungin asukkaiden hiilijalanjälki – tule kantamaan oma ilmastokortesi kekoon! 

Ilmastosankaruutta ovat
niin pienet kuin isotkin teot

Omilla päivittäisillä valinnoillamme on välitön vaikutus ympäristöön. Melkein 70 prosenttia koko Suomen kasvihuonepäästöistä on lähtöisin meidän, tavallisten ihmisten tavallisista elintavoista. Suurin osa päästöistä syntyy siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Näillä tavallisella arjen osa-alueilla on helppoa tehdä pieniä muutoksia omiin tottumuksiin, niin kotona kuin työpaikalla. Arjen tekojen ja päivittäisten valintojen muuttaminen ilmastoystävällisempään suuntaan on vaivatonta – ilmastoystävälliset toimet voivat olla jopa elämänlaatua parantavaa. Pienillä teoilla on suuri merkitys kokonaiskuvassa päästöjen pienentämiseen. 

icon-walk_black
Liikkuminen

Hyppää pyörän selkään

Liiku pyörällä niin usein kuin voit. Pyöräily on täysin päästötöntä, sekä ilmasto että oma keho kiittää! Koko ajan lisääntyvien tutkimusten perusteella pyöräily on sekä ekologista, että terveellistä: British Medical Journal -lehti julkaisi äskettäin laajan tutkimuksen jossa kerrottiin että polkupyöräileminen töihin lähes puolittaa syöpäriskin. Pyörän selästä voit kokea tutun reitin aivan uudella tavalla!  

Ilmastoystävällistä etätyöskentelyä

Suomessa tehdään joka päivä yli kaksi miljoonaa edestakaista työmatkaa. Näistä 75 prosenttia kuljetaan henkilöautolla. Keskimäärin työmatkan pituus on 13 kilometriä, johon kuluu n. puoli tuntia aikaa. Ilmastosankari viettää etätyöpäiviä säännöllisesti ja mahdollisuuksien mukaan. Jos etätyömahdollisuutta ei ole, työmatkan voi taittaa päästöttömästi esimerkiksi pyörällä.

icon-house
Asuminen

Veden säästöä nopeammilla suihkuilla

Suomessa käytetään vettä keskimäärin 155 litraa päivässä yhtä henkilöä kohti − sadalla litralla pärjäisi jo mainiosti. Omaa vedenkulutustaan voi tarkkailla huoneistokohtaisilla vesimittareilla, ne vähentävät tutkitusti vedenkulutusta jopa 15−20 prosenttia henkilöä kohden. Ilmastosankarin suihkukäynti kestää maksimissaan viisi minuttia ja hana suljetaan saippuoinnin ajaksi: yhden suihkun aikana vettä kuluu siis vain n. 36 litraa.

Ilmastoystävällistä rakentamista ja remontointia

Asumiseen liittyvät ilmastovaikutukset aiheuttavat jopa kolmanneksen koko Suomen kaikista ilmastovaikutuksista. Rakennusmateriaalien valinnoilla on tärkeä merkitys: esimerkiksi puumateriaalit aiheuttavat selvästi pienempää energia- ja luonnonvarojen kulutusta kuin betoni ja teräs. 

icon-energy
Energia

Huonelämpötilan laskeminen 1 asteella

Lämpötilan laskeminen on helppo ilmastoteko asumismuodosta riippumatta. Säätämällä huonelämpötilaa säästät lämmityksessä ja lisäät asumismukavuutta. Alentamalla huonelämpötilaa vain yhdellä asteella säästät lämmityskustannuksissa jopa 5 prosenttia. Laskemalla kodin lämpötilaa kahdella asteella nukut paremmin, olet päivisin virkeämpi ja pienennät hiilijalanjälkeäsi yhdellä pienellä teolla jopa 2,5 % vuodessa.

Hehkulamppujen korvaaminen LED-lampuilla

LED-lamput kuluttavat n. 80 % vähemmän energiaa kuin hehkulamput ja ovat lisäksi erittäin pitkäikäisiä. Suosimalla LED-lamppuja vähennät sähköntuotannon tarvetta ja samalla pienennät päästöjä. Mikäli miljoona suomalaista vaihtaisi lamppunsa ledeihin, säästettäisiin 1000 henkilön hiilijalanjälki vuodessa. 

icon-shop
Kulutus

Suosi kauden kasviksia

Aterian ainekset kannattaa valita vuodenajan mukaan: kesällä suositaan avomaalla kasvatettuja kasviksia, metsämarjoja ja tuoretta kalaa, kun taas talvella lautaselta löytyy porkkanaa, kaalia ja muita varastoitavia kasviksia. Pienimmät kilokohtaiset päästöt ovat kotimaisilla perunoilla ja juureksilla, jopa alle 0,4 kg CO2 ekv/kg.  

Kestävä vaate on uusi musta

Ilmastosankari ostaa vaatteita mahdollisimman harvoin ja kierrätettynä. Joskus tarvetta saattaa löytyä upouudelle vaatekappaleelle, silloin suositaan laatua ja ajattomuutta. Pikamuodin kertakäyttökulttuuri aiheuttaa huomattavan ympäristöjäljen: jopa 10 prosenttia maailman hiilipäästöistä aiheutuu vaateteollisuudesta. Osta siis vähemmän, kestävämpää ja mahdollisuuksien mukaan kierrätettyä.

icon-citynature_black
Kestävä kaupunkiluonto

Päästötöntä matkailua

Mitä jos suunnittelisit seuraavan lomaseikkailun läheiseen luonnonpuistoon? Kauniissa suomalaisessa luonnossa on loputtomasti ihasteltavaa ja koettavaa. Luontoseikkailuihin voi vaikka jäädä koukkuun! 

Luonnon monimuotoisuus on yhteinen etu

Monet lajit ovat ajautuneet ahdinkoon luonnon monimuotoisuuden huomattavan köyhtymisen vuoksi, mikä on ihmisen aiheuttamaa muutosta. Esimerkiksi petoeläinten väheneminen voi sekoittaa kokonaisen ekosysteemin, minkä seuraukset voivat olla myös ihmisille arvaamattomia. Monimuotoisuutta voi varjella mm. jättämällä metsään enemmän lahopuita – jopa neljäsosa Suomen 45 000 eliölajeista ovat riippuvaisia lahopuista. Myös kestävällä ruokailulla on suuri merkitys.

Kestävä Tampere 2030

Tampereen kaupunki aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, sillä aikaa on vain 12 vuotta. Hiilineutraaliudella tarkoitetaan sitä, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan vain sen verran, kuin niitä pystytään sitomaan. Tampereella aiotaan vähentää kasvihuonepäästöjä 80 prosentilla vuoden 1990 tasosta ja loput 20 prosenttia kompensoidaan mm. lisäämällä hiiltä sitovia nieluja, kuten metsiä ja viheralueita.

Näihin ilmastotalkoisiin on helppoa hypätä mukaan, jokaisen panosta tarvitaan tavoitteen toteutumiseksi.

Kohti hiilineutraalia kaupunkia -linjaukset

1.

Kestävä liikkuminen ja kaupunkirakenne 2030

2.

Kestävä asuminen ja rakentaminen 2030

3.

Energian kestävä tuotanto ja kulutus 2030

4.

Kestävä kulutus ja materiaalitalous 2030

5.

Kestävä kaupunkiluonto 2030

6.

Hyvä ympäristön tila 2030

Yhteystiedot

ekokumppanit.fi

Sanni Kouhi
projektikoordinaattori

if.erepmat@ihuok.innas
044 430 9193

smarttampere.fi

Aino Järventausta
suunnittelija

if.erepmat@atsuatnevraj.onia
040 1940 799

© Ekokumppanit Oy

Ilmastosankareiden kanssa hengessä mukana Intersport Lielahti, Museokeskus Vapriikki, Pirkanmaan Voimia Oy, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Raitiotieallianssi, Ruohonjuuri, Särkänniemi, Tampereen seudun joukkoliikenne, Tampereen Sähkölaitos Oy ja Tampereen taidemuseo.