CARE on Horizon Europe -rahoitteinen projekti, Grant Agreement No. 101135141.
Hae mukaan valmennukseen!
Ekokumppanit etsii kotitalouksia mukaan uusiin kiertotalousvalmennuksiin. Valmennuksissa tutkitaan kotitalouksien ruoka- ja vaatetottumuksia tuomalla arkeen yksinkertaisia muutoksia, joiden tavoitteena on vähentää jätettä ja tuoda taloudellisia säästöjä arkisissa menoissa. Maksuttomat valmennukset ovat osa kansainvälistä CARE-innovaatio- ja tutkimushanketta.
Kotitalouksien hakulomake on avoinna 30.4.2025 saakka. Kumpaankin maksuttomaan valmennukseen valitaan 20 erilaista kotitaloutta. Käymme hakemuksia läpi jo hakuaikana, joten mukaan kannattaa hakea jo nyt.
Katso CARE-kiertotalousvalmennusten esittelyvideot
Ekokumppanien asiantuntijat ohjaavat kotitalouksien kiertotalousvalmennusten osallistujia käytännönläheisellä tavalla kohti kestävämpää arkea. Osallistuminen on maksutonta ja kotitalouksilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta vastuullisuudesta.
CARE-hankkeen projektipäällikkö Sanna Teinilä Ekokumppaneilta kertoo, että tulevissa kiertotalousvalmennuksissa osoitetaan pienien tekojen suuret vaikutukset.
– Autamme kotitalouksia parantamaan resurssiensa kestävää käyttöä ja saavuttamaan taloudellista säästöä esimerkiksi aterioiden järkevämmän suunnittelun, vaatteiden korjaamisen tai harkitumpien ostopäätösten avulla. Pienetkin arkiset muutokset voivat johtaa vaikuttavaan muutokseen sekä kotitalouden itsensä että ympäristön näkökulmasta, Teinilä kertoo.
Ruokahävikkiteemaisessa valmennuksessa asiantuntijat tarjoavat neuvoja mm. ruokien suunnitteluun, säilyttämiseen ja hävikkikokkailuun liittyen.
Valmennukset auttavat kotitalouksia vähentämään tuhlausta ja säästämään taloudellisesti menoissaan
Kotitaloudet voivat hakea mukaan joko ruokahävikin vähentämisen tai kestävän vaatekulutuksen kiertotalousvalmennuksiin, joissa käytännönläheisten harjoitusten tavoitteena on tehdä kiertotalouden mukaisesta elämisestä vaivattomampaa ja innostavaa. Ruokahävikkiteemaisessa valmennuksessa asiantuntijat tarjoavat neuvoja mm. ruokien suunnitteluun, säilyttämiseen ja hävikkikokkailuun liittyen. Vaatekulutuksen valmennuksessa osallistujat oppivat mm. siitä, miten vaatteita hankitaan kestävästi ja miten niistä huolehditaan mahdollisimman pitkään.
– Vastaavanlaista maksutonta neuvontaa, ohjausta tai käytännön hyötyjä ei ole saatavilla vielä muualla, joten kotitaloudet hyötyvät CAREn kiertotalousvalmennuksista valtavasti. Säännölliset tapaamiset muiden kotitalouksien kanssa ja keskustelut verkkoalustalla tarjoavat mahdollisuuksia jakaa ideoita ja kokemuksia myös muiden kanssa, CARE-hankkeen projektiasiantuntija Jenni Nummila kertoo.
Vaatekulutuksen valmennuksessa osallistujat oppivat mm. siitä, miten vaatteita hankitaan kestävästi ja miten niistä huolehditaan mahdollisimman pitkään.
CARE-kiertotalousvalmennukset toteutetaan yhteistyössä voittoa tavoittelemattoman Ekokumppanit Oy:n kanssa, joka toimii Tampereella monipuolisesti edistäen kestävää kehitystä ja kehittäen kiertotalouden ratkaisuja. Kotitalouksien hakulomake on avoinna 30.4.2025 saakka. Valmennuspaikkoja on rajatusti, joten oma paikka kannattaa varmistaa hyvissä ajoin.
Valmennuksissa tutkitaan kotitalouksien ruoka- ja vaatetottumuksia tuomalla arkeen yksinkertaisia muutoksia, joiden tavoitteena on vähentää jätettä ja tuoda taloudellisia säästöjä arkisissa menoissa.
Millaiset kotitaloudet voivat hakea mukaan?
Asuinpaikkana on Tampere tai lähikunnat (Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Lempäälä, Kangasala).
Asiointikielenä on suomi. Englanninkielen taitoa ei tarvita.
Kotitalouden koolla ei ole väliä: mukaan voivat hakea niin yhden hengen sinkkutaloudet kuin useamman henkilön taloudet.
Valmennuksiin osallistutaan kotitalouskohtaisesti eli vain yksi henkilö kotitaloudesta ei voi osallistua mukaan.
Valmennusten kesto on 1–1,5 vuotta, joten kotitalouden tulee sitoutua mukaan täksi ajaksi.
Osallistuminen on maksutonta. Osallistujille ei muodostu valmennuksista kustannuksia ja mahdolliset tehtäviin liittyvät hankinnat katetaan projektin puolesta.
Kotitalouksilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta vastuullisuudesta.
CARE-hankkeen Sanna ja Jenni ovat tavattavissa:
Museokeskus Vapriikissa tiistaina 18.3.2025 klo 10–14
Tampereen kaupungin pääkirjasto Metsossa tiistaina 25.3.2025 klo 11–17
Tampereen Kauppahallissa torstaina 27.3.2025 klo 11–17
Lielahtikeskuksen Tenavatilassa tostaina 3.4.2025 klo 10–11.30
Tesoman Hyvinvointikeskuksella maanantaina 7.4.2025 klo 11–16
Lielahden Kirjastolla tiistaina 15.4.2025 klo 11–16
Hae mukaan valmennukseen!
Kumpaankin maksuttomaan valmennukseen valitaan 20 erilaista kotitaloutta. Käymme hakemuksia läpi jo hakuaikana, joten mukaan kannattaa hakea jo nyt. Hakulomake on avoinna 30.4.2025 saakka.
CARE-hankkeen tavoitteena on voimaannuttaa Euroopan kotitalouksien kuluttajakansalaisia siirtymään kiertotalouteen. CARE tavoittelee yhteensä sadan kotitalouden muuttamista kiertotalouden mallikotitalouksiksi viidessä eri maassa (Suomi, Norja, Ruotsi, Saksa ja Viro). Toimet Tampereella on suunniteltu ja arvioitu yhteistyössä Tampereen yliopiston, OsloMet yliopiston ja Lundin yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkimusyhteistyön avulla tuloksista on hyötyä laajemmassa mittakaavassa Euroopassa kestävän kehityksen tavoitteiden osalta. CARE-hanketta (The Circular consumption Activities to tRansform households toward material Efficiency) rahoittaa Euroopan unioni (Horizon Europe).
Ekokumppanit Oy on voittoa tavoittelematon kestävän kehityksen asiantuntijayritys, joka toteuttaa projekteja yhdessä kumppaniverkostonsa kanssa niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Ekokumppanit tuottaa palveluita niin kiertotalouden, viestinnän, energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian, retkeilykohteiden suunnittelun ja rakentamisen, kestävän liikkumisen ja luontopohjaisten ratkaisujen saralla. Ekokumppanien omistajia ovat Tampereen kaupunki, Pirkanmaan Jätehuolto Oy sekä Tampereen Energia Oy.
Sivun pääkuvassa on Ekokumppanien CARE-tiimi: projektipäällikkö Sanna Teinilä, projektiasiantuntija Jenni Nummila ja markkinointipäällikkö Sanni Kouhi. Kuva: Matias Sahinoja.