Suomalaiset ovat kuluttaneet sunnuntaina 6.4.2025 oman osansa yhteisen maapallomme luonnonvaroista. Suomen ylikulutuspäivä 2025 on kuusi päivää aikaisemmin kuin viime vuonna.
Ylikulutuspäivä tarkoittaa sitä päivää, kun ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonepäästöjä. WWF on koonnut verkkosivuilleen runsaasti tietoa ylikulutuksen vaikutuksista maapallolle.
Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, miten itse kuluttaa omassa arjessaan. Vilkaisisitko ostoksille lähtiessäsi, mitä kaapista jo löytyy, tutkisitko arkiruokavinkkejä etsiessäsi enemmän kasvisruokareseptejä, ostaisitko tarvitsemasi vaatteen käytettynä, käyttäisit kengät suutarilla uusien ostamisen sijaan tai jättäisit auton parkkiin ja nappaisit sen sijaan bussikortin taskuusi?
Pienistä teoista voi muodostua arkisia rutiineja, joilla on suuri merkitys.
Hae mukaan valmennukseen, jossa opitaan kestävän kulutuksen taitoja
Ekokumppaneilla on tällä hetkellä käynnissä haku maksuttomiin CARE-kiertotalousvalmennuksiin, joissa tutkitaan yksinkertaisten arkisten muutosten vaikutuksia kotitalouksien ruoka- ja vaatetottumuksien kestävyyteen. Valmennuksia on kaksi (ruokahävikki- ja vaateteema) ja yhteen valmennukseen valitaan 20 erilaista kotitaloutta. Käymme hakemuksia läpi jo hakuaikana, joten mukaan kannattaa hakea jo nyt. Haku on on avoinna 30.4.2025 saakka.
> Lue lisää valmennuksista ja täytä hakulomake
Kotitaloudet voivat hakea mukaan joko ruokahävikin vähentämisen tai kestävän vaatekulutuksen kiertotalousvalmennuksiin, joissa käytännönläheisten harjoitusten tavoitteena on tehdä kiertotalouden mukaisesta elämisestä vaivattomampaa ja innostavaa.
CARE-hankkeen tavoitteena on voimaannuttaa Euroopan kotitalouksien kuluttajakansalaisia siirtymään kiertotalouteen. CARE tavoittelee yhteensä sadan kotitalouden muuttamista kiertotalouden mallikotitalouksiksi viidessä eri maassa (Suomi, Norja, Ruotsi, Saksa ja Viro). Toimet Tampereella on suunniteltu ja arvioitu yhteistyössä Tampereen yliopiston, OsloMet yliopiston ja Lundin yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkimusyhteistyön avulla tuloksista on hyötyä laajemmassa mittakaavassa Euroopassa kestävän kehityksen tavoitteiden osalta. CARE-hanketta (The Circular consumption Activities to tRansform households toward material Efficiency) rahoittaa Euroopan unioni (Horizon Europe).
Ekokumppanit Oy on voittoa tavoittelematon kestävän kehityksen asiantuntijayritys, joka toteuttaa projekteja yhdessä kumppaniverkostonsa kanssa niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Ekokumppanit tuottaa palveluita niin kiertotalouden, viestinnän, energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian, retkeilykohteiden suunnittelun ja rakentamisen, kestävän liikkumisen ja luontopohjaisten ratkaisujen saralla. Ekokumppanien omistajia ovat Tampereen kaupunki, Pirkanmaan Jätehuolto Oy sekä Tampereen Energia Oy.