Tein viime vuoden lokakuussa useita lyhyitä kuluttajille suunnattuja opasvideoita, joilla käsiteltiin yhteensä kymmentä eri teemaa. Nyt kiinnitin huomiota huimiin eroihin katsontakertojen määrässä. Suosituinta videota katsottiin neljän kuukauden aikana yli 5000 kertaa ja pienimmillään erästä videota vain vajaat 100 kertaa samassa ajassa. (Videot on julkaistu Ekokumppanien YouTube-kanavalla, käyhän katsomassa.)
Vähiten suosittu aihe tuolloin julkaistusta kymmenestä teemasta oli hiilidioksidimittarin käytön ja hiilidioksidimittauksen esittely. Olen ällistynyt! Video, joka esittelee käytännön tasolla mittausta, joka kertoo, kuinka tunkkaista sisäilma on, ei juurikaan kiinnostanut ihmisiä?
Suomessa arviolta noin 40 prosenttia omakotitaloista kärsii jonkinasteisista sisäilmaongelmista. Tämä tarkoittaa reilua 500 000 omakotitaloa ja yli miljoonaa asukasta! Todellisuudessa huonosta sisäilmasta kärsivä väestömäärä saattaa olla huomattavasti suurempikin, koska osa ei miellä oireilevansa tai muuten tunnista edes liiallista hiilidioksidin määrää ilmassa. Olen työni puolesta myös itse mittaillut asuntojen ja toimistojenkin hiilidioksiditasoja. Suurimmassa osassa hiilidioksiditaso on ollut korkea (800–1600 ppm) mutta alle 1000 ppm:n kohteissa vain harva asukas tunnisti itse korkean ppm-tason aistinvaraisesti! Vertailun vuoksi: ulkoilman hiilidioksiditaso on noin 400 ppm. Lyhyt mittausseuranta on toki tulosten oikeanlaisen tulkinnan osalta haastavaa ja antaa yleensä vasta esimakua tilanteesta. Tuolloin on tärkeä kirjata ylös olosuhteet ja kellonajat, hiilidioksiditason arvot, muutokset ja muutosnopeus. Asukkaiden haastattelu on tuollaisessa mittauksessa ollut myös tärkeää.
Toivoisin, että asunnot, koulut, päiväkodit, toimistorakennukset ja monet muut rakennukset varustettaisiin hiilidioksiditason mittauslaitteilla, joita saa nykyään halvimmillaan jo kympeillä. Halvimmista laitteista toki puuttuu yleensä mm. seurantatiedon keruu- ja siirtomahdollisuus, mutta aktiivisesti näyttöä seuraten rakennuksen käyttäjille voi nopeastikin kehittyä ymmärrys sisäilman laadusta. Halvoissa mittareissa mittauksen tarkkuus ja luotettavuus saattavat myös olla heikompia kuin kalliimmissa mittareissa, joihin kuuluu usein monipuoliset datankeruuominaisuudet ja toisinaan myös mm. pienhiukkastasojen tai jopa joidenkin haitallisten aineidenkin määrän mittaus. Ammattilaistason mittarilla mittaustarkkuus ja luotettavuus onkin sitten luonnollisesti jo varsin hyvää tasoa. Mittauslaitepuoli on hinnaltaan tullut rajusti alaspäin viiden viime vuoden aikana. Monipuoliset sisäilmamittarit valuvat hinnaltaan nopeasti kohti kuluttajallekin sopivaa hintatasoa, joten tällaisen hankintaa kannattaa varmasti ainakin alkaa jo pohtia, olit sitten omakotitaloasuja tai muuten sisätiloissa aikaa viettävä.