ek-logo_final

Sukupolvelta toiselle.

Ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin

Julkiset yhtiöt kiertotalouden muutoksentekijöinä

kiertotalousseminaari2022_puhujat_kuvaSanniKouhi

Mikä on julkisten toimijoiden tehtävä ja rooli kiertotaloudessa ja vihreässä siirtymässä? Miten turvataan huoltovarmuus? Näistä ajankohtaisista asioista keskusteltiin Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppanien kiertotalousseminaarissa 5.10.2022. Seminaari sai liikkeelle laajan joukon päättäjiä, kuntavaikuttajia ja muita alan asiantuntijoita.

Sirpa Pietikäinen korosti Europarlamentin terveisissään julkisen sektorin erittäin tärkeää roolia kiertotaloudessa sekä työntö- että vetovaikutuksen tekijänä:

– Kunnianhimon tason tulee olla oikea. Jos vain kävelee hieman nopeammin, mutta väärään suuntaan, ei kohdekaan osu oikeaan. Siksi on tärkeää ymmärtää kiertotalouden ydin: jätteen poissuunnittelu, kahdenkymmenen vuoden aikajänne ja ennen kaikkea kymppikerroin tehokkuudessa, jolla materiaaleja tulisi käyttää, kertoi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen videoalustuksessaan.

Julkisen toimijan roolina on ohjata, mahdollistaa, kouluttaa sekä luoda alustoja ja ekosysteemejä.

Valtakunnallisen näkökulman seminaariin toi kansanedustaja Arto Pirttilahti:

– Tulokselliset kiertotalouden ja energian ratkaisut tehdään hyvällä yhteistyöllä julkisten ja yksityisten toimijoiden kesken. Julkisen toimijan roolina on ohjata, mahdollistaa, kouluttaa sekä luoda alustoja ja ekosysteemejä. Julkisen toimijan vahvuutena on pitkäjänteisyys.

Paikallisen julkisen toimijan roolista kertoi Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio:

– Kuntien omistaman jäteyhtiön tavoitteena on saada aikaan yhteiskunnan toivomia tuloksia. Yhtiömme vastuulla on jätehuollon hoitaminen, kustannustehokkuus, ilmastonmuutoksen torjunta ja kiertotalouden edellyttämän muutoksen mahdollistaminen. Julkisilla yhtiöillä on muita suurempi vastuu olla edelläkävijöitä ja konkreettisten muutosten tekijöitä.

Vastuullista vaikuttamista -seminaarin tallenne on katsottavissa verkossa:

Pirkanmaan Jätehuolto
Pirkanmaan Jätehuolto on ympäristölle paras – teemme joka päivä tuhansia ympäristötekoja yhdessä asukkaidemme ja urakoitsijoidemme kanssa. Me huolehdimme, että 17 kunnassa lajittelu ja kierrätys sujuvat, kuljetukset rullaavat ja jätteenkäsittely on huippulaatua. Jätteistämme 99 % hyödynnetään materiaalina tai energiana.

www.pjhoy.fi 

Ekokumppanit
Ekokumppanit Oy tuottaa erilaisia tiedotus-, neuvonta-, koulutus- ja asiantuntijapalveluja, jotka tukevat kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa ja yritystoimintaa. Ekokumppanuustoiminta käynnistettiin vuonna 2003, jolloin Tampereen kaupunki liikelaitoksineen yhdessä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa perusti Ekokumppanit Oy:n. Yhtiön kolmantena omistajana on vuoden 2009 alusta ollut Tampereen Sähkölaitos Oy.

www.ekokumppanit.fi

Kuva: Sanni Kouhi, Ekokumppanit

Kuvassa kiertotalousasiantuntijat Karoliina Tuukkanen, Harri Kallio, Liisa Hyttinen, Leena Aarikka-Stenroos, Pirjo Virtanen, Lauri Lyly, Kari Kankaala, Arto Pirttilahti ja Oras Tynkkynen.

Lisää

Tiedotteita