Käytännön kokemuksia ympäristöjärjestelmästä

Aamukahvit-19092018_ok-800x343

Ylennys-hankkeen ensimmäisessä aamukahvitilaisuudessa 19.9. kuultiin kahden eri yhtiön käytännön kokemuksista ympäristöjärjestelmän käyttöönotosta. Aiheesta olivat kertomassa tiedottaja Paula Pokkinen Pirkanmaan Jätehuolto Oy:stä ja suunnittelija Anna Koivumäki Tampereen Tilapalvelut Oy:stä.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on 17 kunnan ja 440 000 asukkaan oma yhtiö. Peräti 97 % kerätyistä jätteistä hyödynnetään materiaalina tai energiana. Yhtiön ympäristöjärjestelmällä on ollut vuodesta 1999 lähtien ISO 14001 -standardin mukainen ympäristösertifikaatti.

Tiedottaja Paula Pokkinen totesi, että toimivan ja tehokkaan ympäristöjärjestelmän kehittäminen ja ylläpito vaatii aina vastuuhenkilön lisäksi uusien toimintatapojen omaksumista ja myönteistä asennetta koko henkilökunnalta tunnuslauseella ”Yhdessä onnistumme”. Järjestelmää rakennettaessa noin 80–90 % dokumentaatiosta saadaan kuntoon. Loppu on johdosta ja johdon katselmuksista kiinni. Sertifioitu järjestelmä tuo toimintaan viimeisen 10 % puristuksen.

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää käyttävä Tampereen Tilapalvelut Oy on Tampereen kaupungin omistama in house -osakeyhtiö, jolla on 230 työntekijää. Yhtiö tuottaa ylläpitopalveluja 1000 rakennukseen, ja sen hoitamien kiinteistöjen pinta-ala on 1 300 000 m². Päätös osallistua Ekokompassi-pilottiin tehtiin keväällä 2015.

Tilapalveluilla oli monenlaista mutkaa Ekokompassin rakentamisvaiheessa. Yksi niistä oli alkukartoitus ja selvitystyö, jonka järjestelmän rakentaminen vaatii. Tilapalveluiden kokoisessa yrityksessä tehtävä vaati kokopäiväisen työntekijän panoksen. Toinen oli toimintaa koskevan lainsäädännön tunnistaminen. Kemikaaliluettelon ja käyttöturvallisuustiedotteiden ajan tasalle saattaminen oli myös tärkeä puristus.  Kahdessa edellä mainitussa auttoi lakiseurantapalvelun käyttöönotto. Järjestelmän ja toimintamallien todellinen integroiminen yhtiön toimintaan ratkaistiin sitomalla ympäristöjärjestelmä johtamisjärjestelmään ja prosessien kehittämiseen.

Aamukahvitilaisuus veti paikalle runsaslukuisen yleisön ja vilkas keskustelu jatkui tilaisuuden loppuun asti. Seuraavassa (6.11.) aamukahvitilaisuudessa kuullaan, miten ympäristöasioiden vastuullisella hoidolla edistetään liiketoimintaa. Aiheeseen johdattavat HSEQ Manager Jyrki Tiihonen Kiilto Oy:stä ja liiketoimintapäällikkö Mika Nevalainen Tampere-talo Oy:stä.

Lisätietoja ja ohjeet ilmoittautumiseen kohdassa tapahtumat.

Lisää

Ajankohtaista luettavaa