Aito Supportin uusissa toimitiloissa Tampereella käy kuhina. Muuttopalvelun punapaitaiset työntekijät kantavat kalusteita sisään ja Markus Jaaranen työtovereineen ohjeistaa, minne mikäkin sähköpöytä ja muuttolaatikkopino tulee laskea käsistä. Hulinasta huolimatta hyväntuulinen Markus ehtii istahtaa kanssani alas vielä melko aution toimistotilan pöydän ääreen ja avaa etäyhteyden yrityksen toimitusjohtaja Anssi Kuoppalaan. On aika puhua kiertotaloudesta.
Aito Support on vuonna 2020 toimintansa aloittanut, kiertotalousorientoitunut kasvuyritys, joka työllistää yhteensä noin 30 henkeä Tampereella, Jyväskylässä ja Vantaalla. – Elämäntehtävänämme on mobiililaitteiden elinkaaren pidentäminen monin eri tavoin, Anssi toteaa kysyessäni yrityksen toiminta-ajatuksesta.
Aito Support on valtuutettu Samsung-merkkihuolto, jonka korjaajien käsien läpi kulkee noin 3 000 mobiililaitetta kuukaudessa. Valtuutettuna korjaamona yrityksellä on hyödynnettävissään suuren valmistajan suomat edut, kuten erinomaiset ohjelmistot ja työkalut, mutta samalla asema tuo myös vastuuta. – Koko toimintaprosessimme arvioidaan vuosittain Samsungin toteuttamalla auditoinnilla, jossa tarkastellaan myös vastuullisuustekijät, huollon operatiivisena johtajana toimiva Markus kertoo. – Auditointiraportin avulla pystymme jatkuvasti kehittämään toimintojamme, vaikka tuloksemme ovatkin jo nyt aivan Euroopan kärkiluokkaa.
Anssi ja Markus eivät kuitenkaan pidä auditointeja ja muita laatuvaatimuksia taakkana tai rasitteena, vaan päinvastoin Aito Supportin vahvuutena. – Meille on aivan toiminnan käynnistämisestä lähtien ollut selvää, että kiertotalous ja vastuullisuus ovat meidän toimintamme tärkeitä kulmakiviä, Anssi kertoo. – Haluamme edistää osaltamme kestävän kehityksen mukaista kuluttamista tarjoamalla mobiililaitteille lisää elinkaarta. Laskennallisesti toimintamme säästää vuosittain satojen tuhansien kilojen hiilidioksidipäästöt, minkä lisäksi suunnittelemme parhaillaan kompensaatiotoimia, jotta oman toimintamme ilmastovaikutukset kehittyisivät entisestään parempaan suuntaan.
Korjauspalvelu ei ole pelkkää tavaroiden korjaamista
Varsinainen korjaustyö, materiaalit ja osat kehittyvät niin ikään jatkuvasti, mutta tällä saralla on vielä haasteitakin. – Aiemmin eri esineitä pystyttiin täsmäkorjaamaan hyvinkin tarkasti, mutta nykyään valmistusteknologia on mennyt sellaiseksi, että vaikka vika olisi pieni, pitää usein vaihtaa iso osa. Esimerkiksi kännykän lasin halkeaminen tarkoittaa nykyään usein, että koko näyttömoduuli tulee vaihtaa, vaikka itse näyttö ja muut osat olisivat aivan kunnossa, yli 20 vuotta korjausalalla toiminut Markus tuskastelee. – Onneksi tässä asiassa on tapahtumassa muutos parempaan ja markkinoille alkaa tulla materiaaleja ja osia, jotka mahdollistavat jälleen tarkan korjaamisen. Samalla vähenevät myös elektroniikkaromun määrä sekä tarve lennättää osia toiselta puolelta maapalloa samoissa määrin kuin nykyään, kun vaihdettavat osat pystytään hyödyntämään nykyistä kattavammin.
KIRI vaikuttaa lisäksi tarjoavan juuri sitä, mitä me ja uskoaksemme moni muukin kiertotalousalalla toimiva yritys kaipaa, eli lisää tietoa erilaisista liiketoimintamahdollisuuksista, tukea kestävyysasioista viestimiseen sekä mahdollisuuden verkostoitua alan muiden toimijoiden kesken.
KIRI-hankkeeseen osallistumisesta Aito Supportin miehet ovat innoissaan. – Teemme jo nyt Tampereen kaupungin kanssa yhteistyötä, joten Ekokumppanien vetämään hankkeeseen osallistuminen sopii meidän tekemiseemme paremmin kuin hyvin, Anssi iloitsee. – KIRI vaikuttaa lisäksi tarjoavan juuri sitä, mitä me ja uskoaksemme moni muukin kiertotalousalalla toimiva yritys kaipaa, eli lisää tietoa erilaisista liiketoimintamahdollisuuksista, tukea kestävyysasioista viestimiseen sekä mahdollisuuden verkostoitua alan muiden toimijoiden kesken.
Myös Markus odottaa hankkeen alkamista innolla. – En itsekään oikein osannut aiemmin ajatella omaa työtäni muuta kuin korjaamisena, mutta viime vuosina sitä on alkanut ymmärtää, kuinka suuret sivu- ja kerrannaisvaikutukset sillä ovatkaan, jos ihminen päättääkin uuden ostamisen sijasta korjauttaa vanhan esineensä. Tällaisen elinkaariajattelun toivoisi saavan entistä enemmän jalansijaa ja siihen KIRI-hanke varmasti tarjoaa lisää työkaluja ja motivaatiota.
Hankkeen toteuttajana on helppo yhtyä Anssin ja Markuksen näkemyksiin. Haastattelun päätteeksi otetaan vielä muutama kuva kokouspöydän ääressä ja sattumalta tulee puheeksi, että suurempiin toimitiloihin muuttokaan ei saanut miehiä luopumaan kiertotalousajattelusta. – Tämä pöytäryhmä löydettiin huuto.netistä. Anssi toi sen itse helsinkiläisestä taloyhtiöstä peräkärryllä meille käyttöön. Ei pienet murtuma pöytälevyn kulmassa mitään haittaa ja helpostihan sen ilmastointiteipillä korjaa, Markus naurahtaa.
Tällaisesta mentaliteetista voisi moni isompikin yritys ottaa mallia.