Kiertotaloutta käytännössä

dav

Ylennys-hankkeen osallistujille järjestettiin kiertotalousretki torstaina 26.9.2019. Päivän ensimmäinen etappi oli Lassila & Tikanojan kierrätyspuisto Keravalla. Kiersimme ulkona eri kohteissa ja siellä jätevuorten keskellä tuli vahvasti sellainen olo, että pelkkä omassa kodissa tapahtuva lajittelu ei riitä vaan tarvitaan laajamittaisia tavoitteita ja toimenpiteitä myös yritysten jätteenkäsittelyssä ja kierrätyksessä. Sekin kävi päivän aikana selväksi, että kiertotalous on ihan tuottoisaa bisnestä.

Riihimäellä sijaitsevan Fortumin kiertotalouskylän kokoustilassa kiinnitimme huomiota pöytien ”kukkamaljakoihin”, joissa muovigranulaattien seassa kukkasten virkaa toimittivat kierrätetystä muovista tehdyt tiskiharjat. Hyvä, paha muovi ja sen hyötykäyttö kiertotaloudessa synnyttivät vilkasta keskustelua, joka jatkui vielä kotimatkallakin bussissa. Ja tutustumiskierroksella valtava lajittelukoura teki lähes hypnoottisen vaikutuksen.

Fortumin jalostamoinvestointiin ovat vaikuttaneet maailmanlaajuiset muutokset ja megatrendit, kiristyneet kierrätystavoitteet, EU:n kiertotalouskeskustelut, orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto ja pakkausjäteasetus. Kun Kiina kielsi jätteen tuonnin maahan 2018, monet Euroopan maat joutuivat etsimään uusia tapoja ratkaista jätehuoltonsa. Lajittelutekniikoissa onkin tapahtunut merkittävää kehitystä ja kaiken aikaa asiakkaiden kysyntä kierrätysmateriaaleille on ollut kasvussa.

Mitä me opimme? Ainakin sen, minne matkaa palautettu tölkki tai pullo ja minne päätyy työmaalle kasautunut purkujäte. Ja sen, että pelkkä kiinteistökohtainen lajittelu ei riitä kattamaan EU:n kierrätystavoitteita.

Aika hauskasti kumpikin kohde oli nimetty ”pehmeästi” joko puistoksi tai kyläksi.

Lisää

Ajankohtaista luettavaa