Jätteet kaapista ulos
vai
roskakaapin täyspäivitys?

Kotoa kiertoon -suunnittelukilpailun
kärki-ideat esittelyssä!

Syksyllä 2021 järjestettiin jätelajittelun uudelleenmuotoilemiseksi Kotoa kiertoon -suunnittelukilpailu, joka kohdistettiin erityisesti muotoiluopiskelijoille kautta maan.

Saimme 10 kilpailutyötä, joista ammattilaisraatimme valitsi voittajat.
Tutustu kärkikolmikon ratkaisuideoihin ja hyödynnä ne tai vie eteenpäin omaa ratkaisuasi jätelajittelun edistämiseksi.

Muotoiluopiskelijoiden avulla kohti
kestävää tulevaisuutta!

Jätteiden syntypaikkalajitteluvaateen vuoksi kotitalouksissa pitää jatkossa lajitella yhä useampia jätelajeja. Lajittelun onnistuminen on ensimmäinen askel arvokkaiden materiaalien pitämiseksi kierrossa mahdollisimman pitkään. 

Mutta kotien keittiö- ja säilytystilat eivät tue monien jätelajien lajittelua!

Siksi Ekokumppanit ja Pirkanmaan Jätehuolto järjestivät yhteistyössä Kotoa kiertoon –suunnittelukilpailun. Kilpailu oli kaikille avoin, mutta kohdistettu erityisesti muotoiluopiskelijoille. Kilpailun voittajat valitsi monipuolinen asumisen ja rakentamisen ammattilaisraati, jossa olivat mukana olivat Novart, YIT Suomi, TOAS sekä K-Rauta Lahdesjärvi. 

Tutustu kilpailutöiden kärkeen ja nappaa parhaat ideat käyttöösi! Lue lisää kotien jätelajittelun haasteista Kotoa kiertoon -suunnittelukilpailun briefistä.

Suunnittelukilpailun töiden esittely

1. Lajittelu-torni

Lajittelutorni on Martti Kurvisen reipas ratkaisu, joka tuo jätelajittelun ulos keittiön kaapista. Idea hyödyntää pienten neliöiden sijaan vapaana olevia kuutioita. Torni voi  viihtyä myös keittiön ulkouolle ja sillä voi olla monta tehtävää – tilanjakajasta sisustuselementiksi. Raati näki tornissa potentiaalisen multitaskaajan, joka jätelajittelun ohessa olisi laajennettavissa esim. erilaisia moduleita hyödyntäen kirjahyllyksi, naulakoksi, peiliksi, valaisimeksi, kukkalöydäksi jne…

Kurvinen opiskelee muotoilua Savonia ammattikorkeakoulussa.

2. Luoto

Luoto on tätä päivää ja uusiatapa ajatella joustavasti. Lilja Nikkilän ja Ava-Elisabeth Rannan Luoto tuo esille lajittelun monimuotoisuutta ja variointimahdollisuuksia tilanteen ja tarpeen mukaan. Luoto hyödyntää modulaarisuutta, mutta on muokattavissa lähes rajattomasti ja jokaiselle löytyy oma tyyli toteuttaa sitä haluamistaan (kierrätys)materiaaleista.

Luoto on myös matalan kynnyksen ratkaisu, joka jättää tilaa mielikuvitukselle ja on oikea kädentaitajan valinta. Kekseliäs ja hauska ratkaisu, joka voi tehdä lajittelusta kivaa.

3. Kierrätys-kaappi

Kierrätyskaapin suunnittelijoina olivat Essi Oikari ja Henna Niskakangas. Kierrätyskaappi on tilatehokas ratkaisu, jossa perinteisen roskakaapin sisältö ja tilankäyttö ja muotoilu on mietitty uudelleen ja tarkasti hukkatila hyödyntäen. Työ on hyvin taustoitettu ja huomioitu kierrättämisen funktio. Kierrätyskaapissa on kiinnitetty huomiota myös vanhojen asuntojen päivitystarpeeseen ja mahdollisuuksiin – ”Voisiko kierrätyskaapin suunnittelun yhdistää esimerkiksi vanhan kerrostalon linjasaneerauksen yhteyteen?”

logo_novart_4v-1
logo_YIT_rgb_nega
logo_K-Rauta_Lahdesjarvi
logo_TOAS_pos_CMYK
Pirkanmaan Jätehuolto logo
Ekokumppanit logo

Valokuvat: pexels.com, unsplash.com

2024 © Ekokumppanit Oy