ek-logo_final

Sukupolvelta toiselle.

Ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin

Kymmenes aisti?

Blogipostauksen otsikkokuva, jossa Ekolive-teksti sekä illan asiantuntijoiden kuvat.
Olli Vakkala

Olli Vakkala

Pyöräily, retkeily, maata pitkin matkailu ja reitistöjen vetovoima elävät tällä hetkellä vahvana. Suomen pyöräily- ja retkeilyreittien määrä on kasvanut ja mallit kehittyneet viime vuosien aikana merkittävästi. Valtakunnallisesti maahamme on syntynyt kaivattu Pyörämatkailukeskus, joka edistää ja koordinoi pyörämatkailun toimintaa niin, että saamme varmasti nauttia entistä laadukkaammista kohteista ja reiteistä, nyt ja tulevaisuudessa.

Myös retkeilyn saralla tapahtuu; uusia kansallispuistohankkeita syntyy ja muitakin retkeilykohteita toteutetaan, kehitetään ja laajennetaan. Tämä ekologisen lähimatkailun kehityskaari jatkuu varmasti myös tulevaisuudessa taaten maahamme laadukkaiden reittien ja kohteiden verkoston, joka koostuu niin maasto-, maantie- ja retkipyöräilyn mahdollisuuksista kuin upeista luonto- ja retkipalveluista.

Pirkanmaalla on viime vuosina tehty merkittävää maakunnallista kehitystyötä pyöräilyn ja retkeilyn olosuhteiden parantamiseksi. Tämän työn lopputuotteina ovat syntyneet muun muassa Pyhä-Näsi -pyörämatkailureitistö sekä viime vuonna Vuoden retkikohteeksi valittu Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue. Upeat järvemme sekä maakunnan maukkaat palvelut ja vetovoimakohteet yhdistävä Pyhä-Näsi kasvaa ja kehittyy koko ajan, minkä lisäksi kesäkaudeksi 2021 on toteutettu myös laaja, uusien mielenkiintoisten reittien ja kohteiden maailma, jonka myötä Pyhä-Näsin ympärille syntyy kokonainen Järvien reitit -perhe, josta kerromme lisää EkoLivessä 10.5., jolloin luvassa on myös ideoita, vinkkejä ja monenlaista muutakin mielenkiintoista Pirkanmaan pyöräilyn ja retkeilyn saralta.

Noh, sitten otsikon aiheeseen. Kaikille meille tuttujen viiden perusaistin lisäksi ihmiseltä löytyy neljä muutakin ”virallista” aistia: asento-, tasapaino-, lämpötila- ja kipuaistit. Näin pääsemme yhdeksään. Mutta entä se kymmenes?

Uskallan väittää, että pyöräily ja luonnossa liikkuminen paljastavat meistä vielä yhden aistin. On nimittäin ihmeellistä, kunka pyörän selässä olet vain puolen tunnin matkanteon jälkeen fyysisestikin ”kaukana kotoa” ja retkeillessäkin ainakin henkisesti. Samalla tunnet tuulen ja tuoksut sekä huomaat, että ajalla on kummallinen tapa menettää merkitystään.

Ennen niin tutut paikat näyttäytyvät aivan uudenlaisessa valossa ilman auton ikkunan pystyttämää todellisuusblokkia. Laavulla tai pysähdyspaikalla syöty ruoka maistuu taivaalliselta, matkan jälkeisistä löylyistä tai metsälampipulahduksesta puhumattakaan. Pyöräilyssä ja retkeilyssä on myös jotakin harvinaisen ikiaikaista, sillä silloin olemme koko ajan yhteydessä kaikkeen ja havainnoimme matkan jokaisen metrin. Ja kaiken tämän keskellä saatamme yhtäkkiä huomata, kuinka aivan vahingossa tunnemme vilpittömän – mutta arjen myllerryksessä usein piilossa lymyilevän – tunteen: vapauden.

”Vapausaisti” voi toki herätä monenlaisissa yhteyksissä, eikä sen tärkeyttä voi turhaan korostaa nyt, kun kiireen ja suorittamisen keskellä olemme lisäksi joutuneet poikkeusolojen koettelemaksi. Itselleni tämä aistikokemus näyttäytyy parhaimmillaan kesäisenä iltana, hyvässä seurassa, pyörän selässä. Suosittelen lämmöllä.

Tule mukaan striimattuun EKOLIVE-tapahtumaan maanantaina 10.5. klo 18-19.30

Toukokuun EkoLivessä Ekokumppanien omat asiantuntijat Olli Vakkala ja Petri Mäkelä paljastavat Pirkanmaan tarjoamat pyörä- ja luontomatkailun helmet sekä keskustelevat ekologisen matkailun kehitystyöstä, jota molemmat herrat ovat olleet aktiivisesti itsekin Pirkanmaalla tekemässä. Tervetuloa mukaan keskusteluun!
 
Lisätietoa Pirkanmaan pyöräilyreiteistä ja Tampereen retkeilypalveluista löydät osoitteista https://jarvienreitti.fi/ ja https://ekokumppanit.fi/retkeilypalvelut/

Lisää

Ekolive blogeja