ek-logo_final

Sukupolvelta toiselle.

Ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin

Muodinmuutos on täällä – sano ei pikamuodille

Muodinmuutos

Oletko valmis muodinmuutokseen? Se on vastaisku epäekologiselle pikamuodille ja sinut on kutsuttu mukaan!

Se miten suhtaudumme vaatteisiin, on avainasemassa kamppailussa kestävämmästä tulevaisuudesta, mutta mitä pikamuoti käytännössä tarkoittaa ja miksi se on ongelmallista?

Muodinmuutos on tarpeen – pikamuodin moninaiset ongelmat

  • Pikamuodissa tekstiilejä tuotetaan valtavalla tahdilla. Mallistoja halutaan kauppoihin parin kuukauden välein, samalla muotiteollisuus ruokkii halua ostaa uutta.
  • Tekstiilit ovat heikkolaatuisia eikä niitä valmisteta kestämään pitkäikäistä käyttöä.
  • Tekstiiliteollisuus kuluttaa valtavan määrän energiaa ja resursseja, vaikka lopullinen tuote on käytössä hyvin vähän aikaa, jos ollenkaan. Maapallolla joutuu joka sekunti kuorma-autollinen vähän käytettyä vaatetekstiiliä polttoon tai kaatopaikalle.
  • Halpojen vaatteiden taustalla on myös ihmisoikeusongelmia, sillä tekstiilit valmistaa aina ihminen – mikäli T-paita maksaa alle viisi euroa on jollekin taholle jätetty maksamatta riittävä hinta.

Onkin tullut siirtyä monella tapaa ongelmallisesta pikamuodista hitaaseen muotiin ja tehdä muodinmuutos.

Muodinmuutos edistää kestävää kehitystä

Slow fashion eli hidas muoti edistää ihmisten, eläinten ja ympäristön parempaa kohtelua sekä lisäksi se kestää aikaa ja käyttöä. Sanotaan siis yhdessä heipat niille laaduttomille muutaman pesun jälkeen ”koti- tai mökkivaatteiksi ” aleneville tai parin käyttökerran jälkeen harmillisesti hajoaville vaatteille ja hankitaan harkiten.

Muita tapoja suosia hidasta muotia ja edistää muodinmuutosta ovat: kierrätys ja käytettyjen vaatteiden ostaminen sekä olemassa olevien vaatteiden huoltaminen.

Vaali vaatteitasi Tekstiilioppaan vinkeillä

Sanotaan, että vastuullisin vaate on se, mikä löytyy jo vaatekaapistasi – on siis aika vaalia olemassa olevaa ja kurkistaa kaapin kätköihin. Se kannattaa erityisesti silloin, kun on suuntaamassa ostamaan uutta, sillä parhaimmassa tapauksessa  kaapista löytää unohdettuja ihanuuksia eikä kauppaan tarvitse lähteä.

Pitämällä hyvää huolta vaatteista saa niille lisää käyttökertoja ja kukapa meistä ei haluaisi pidentää lempifarkkujensa käyttöikää. Helpottaaksesi lempivaatteista huolehtimista olemme julkaisseet upean Tekstiilioppaan, klikkaa ja tutustu!

Tekstiilioppaasta löydät nämä ja muut käytännönläheiset vinkit tekstiilien huoltoon

  • Säilytä vaatteesi oikein. Esimerkiksi villaneuleet viihtyvät parhaiten viikattuina, sillä ne voivat venähtää henkarissa.
  • Luonnonharjaksinen vaateharja puhdistaa vaatteista pölyn, karvat ja irtolian. Villavaatteiden pinnasta harjaus tekee kauniin sileän sekä ehkäisee nukkaantumista.
  • Vaatetta ei koskaan tule pestä varmuuden vuoksi. Jos vaate kaipaa raikastusta, tuuletus usein riittää. Pidemmistä pesuväleistä kiittävät niin tekstiilikuidut, ympäristö kuin lompakkokin.

Lisäksi löydät Tekstiilioppaasta tietoa, mitä seikkoja uusien tekstiilien hankkimisessa kannattaisi pohtia, millaisia tekstiilimateriaaleja on olemassa ja miten tiensä päähän päässyt lempivaate lajitellaan oikein. Oppaan on toteuttanut Ekokumppanit yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuollon kanssa.

Tehdään yhdessä iso ilmastoteko – pidä huolta, kierrätä, osta käytettyä, hankin harkiten – tehdään muodinmuutos!

Muodinmuutoksessa mukana Ekokumppanit ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Kirjoittaja

Placeholder

Elli Kuusisto

Viestintäasiantuntija

Ekokumppanit Oy

Kirjoittaja

Katja Tanski

Katja Tanski

Projektiasiantuntija

Ekokumppanit Oy

Lisää

Ajankohtaista luettavaa