Pitkä kuuma kesä! – Mitä piloteillemme kuuluu?

Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta. Tuomas Ilander on tullut tekemään viikottaisen tarkastus- ja hoitokierroksensa Kotipirtin ja VTS:n yhteisöviljelmille Käräjätörmään. – Herneitä, kurkkuja ja salaatteja saa nyt korjata viikottain, tomaatit kypsyvät parin seuraavan viikon aikana, Tuomas kertoo leikatessaan istutuslaatikosta lamopinaatin lehtiä.

Käräjätörmässä on käynnissä yksi JAKAJAT-hankkeen piloteista. Yhteensä 90:ssä istutuslaatikossa kasvaa tuhansia herkullisia ravintokasveja. Laatikot on toimittanut paikalle Blokgarden, joka huolehtii myös laatikoiden ylläpidosta, yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa. Blokgardenin toimitusjohtajana ja jokapaikanhöylänä toimiva Tuomas käy paikalla kerran viikossa tarkistamassa, että kaikki sujuu ja kirjoittamassa ohjeita ja kuulumisia paikalla olevalle ilmoitustaululle. – Huoltaminen on lähinnä kastelua, josta alueen asukkaat ovat kantaneet hienosti vastuuta. Muuten laatikot pärjäävät kevyellä lannoittamisella, Tuomas kuvailee yhteisöviljelyn helppoutta.

Tuomas korjaa satoa viljelylaatikosta.

Kesäkuun alussa alkanut pilotti on sujunut Tuomaksen mukaan erinomaisesti. – Pilotti on antanut meille mahdollisuuden osoittaa sekä itsellemme että ennen kaikkea asiakkaille, että pystymme hallitsemaan myös tämänkaltaisen suuren kokonaisuuden.

Yhteensä tänä kesänä noin 400 viljelylaatikkoa eri kohteisiin toimittaneella ja liikevaihtonsa edellisvuodesta kuusinkertaistaneella yrityksellä on tavoitteena laajentaa toimintaa entisestään. – Ensi kesänä toivomme pääsevämme toteuttamaan useampia yhteisöviljelykokonaisuuksia niin Vuokratalosäätiön kuin mahdollisuuksien mukaan myös yksityisten taloyhtiöiden iloksi. Kyselyitä olemme saaneet jo Tampereen lisäksi muistakin kaupungeista, Tuomas iloitsee.

Lue lisää Blokgardenista TÄÄLTÄ.

Tekstiilipesuri on yhteiskäyttöpalvelun hitti

Toas Pekolan kerhotilassa Ilmarinkadulla sijaitsevan kerrostalon kellarikerroksessa on mukavan viileää. Seiniä kiertävät hyllyt, joilla lepäävillä tavaroilla on yksilöidyt, älypuhelimella skannattavat QR-koodit. Tilan seinällä on ohje Share & Save -palveluun rekisteröitymisestä. Seinustoilta löytyy muun muassa lauta- ja pihapelejä, polkupyörä, ikkunapesuri ja monia muita taloyhtiön asukkaiden yhteiskäyttöön tarkoitettuja tavaroita. Roosa Liias kohdistaa puhelimensa kameran Padel-mailojen QR-koodiin ja varaa ne itselleen kahdeksi päiväksi käden käänteessä.

Roosa ja Miisa Share & Save -palvelupisteessä padel-mailat käsissään.

– Kesällä erityisesti pihapelit ja liikuntavälineet ovat olleet käyttäjien suosiossa, kertoo Miisa Hiltunen, joka on Roosan tavoin yksi Share & Save -palvelua toteuttavan Murrost Oy:n perustajista. Suosituin yksittäinen tavara on kevään ja kesän aikana ollut tekstiilipesuri, joka on haastatteluhetkelläkin lainassa. – Olemme hankkineet paljon tavaroita käyttäjätoiveiden pohjalta, mikä on varmasti edesauttanut palvelun suosion kasvua, Miisa kertoo. Maaliskuussa Pekolassa startannut pilotti onkin osoittautunut menestykseksi, palveluun on rekisteröitynyt jo noin 80 käyttäjää, jotka ovat ottaneet yhteiskäyttöpalvelun hienosti omakseen.

Asukkaat ovat antaneet palvelusta niin hyvää palautetta, että alustavasti kesäkuun loppuun saakka toteutettavaksi tarkoitettu pilotti jatkuukin vielä kesän ajan, aina elokuun loppuun asti. – Toki toivomme, että TOAS tai asukastoimikunta olisivat valmiita jatkamaan palvelusopimusta kanssamme ja mielellämme laajennamme palvelua myös muihin TOAS:n kohteisiin tai yksityisiin taloyhtiöihin, Roosa ja Miisa toteavat hymyillen.

Ekologista liikkumista ja pyörähuoltoa keskustassa

Yksi JAKAJAT-hankkeen tärkeimmistä tavoitteista oli selvittää, millaisia mahdollisuuksia jakamistalouteen pohjaavilla liikkumisratkaisuilla olisi Tampereella. Heinäkuussa 2020 ratkaisuissa ollaan jo pitkällä, mikä käy ilmi poiketessani Kuninkaankulmassa sijaitsevalla Willari fiksaa ja loonaa -palvelun toimipistekontilla, johon on vaikea mahtua sisään polkupyörien täyttäessä tilan. – Kiirettä on pitänyt, huikkaa Annika Viiala kontin nurkan työpisteeltään. Toisessa nurkassa Joonas Lindfors vaihtaa juuri jarrupaloja jo hieman elämää nähneeseen maastopyörään.

Willari voitti keväällä käydyn JAKAJAT-hankkeen konseptikilpailun eivätkä palvelun luoneet Viiala ja Nelly Lähteenmäki todellakaan jääneet lepäämään laakereillaan pilotin käynnistämisen suhteen. Korjauspalvelut kontilla käynnistyivät jo toukokuussa ja kesäkuusta lähtien tamperelaiset ovat voineet vuokrata sähköavusteisia Husqvarna Eco City -polkupyöriä haluamakseen ajaksi. – Virka-aikana pyörät on varattu Tampereen kaupungin työntekijöiden käyttöön, mutta loma-aikana olemme tarjonneet pyöriä kapasiteetimme puitteissa myös arkisin kaikille halukkaille, Annika kertoo.

willari_huolto

Palvelun toimintaperiaate on yksinkertainen; kuka tahansa voi varata sähköpyörän käyttöönsä Willarin verkkosivujen kalenterista haluamalleen ajalle. Pyörän lisäksi tarjolla on lisävarusteena pyörään sopiva vetokärry ja tarvittaessa palvelusta voi vuokrata myös kypärän. Pyörän voi varata myös paikan päällä Kuninkaankulmassa tai puhelimitse. – Jos varauskalenterista ei löydy sopivaa vaihtoehtoa, kannattaa aina soittaa meille. Haluamme palvella asiakkaita joustavasti ja löytää kaikille räätälöidyn ratkaisun, Annika lupaa.

Pyörän vuokrauksen sivupalveluksi kaavaillun korjauspalvelun suosio pääsi melkein yllättämään Willari-väen. Joonaksen astuttua mukaan remmiin pyörähuollot ovatkin nousseet suureen osaan Willarin palvelukokonaisuutta. – Huollettavia pyöriä on meillä jonoksi asti, mutta olemme pystyneet pitämään huoltoajat varsin kohtuullisina, Annika kertoo. – Parhaimmillaan pyörän voi saada huolletuksi työpäivän aikana, mutta tässäkin tapauksessa kannattaa rohkeasti soitella tai tulla paikan päälle. Asiakkaita varten me täällä olemme!

Willarin verkkosivut ja varauskalenterin löydät TÄÄLTÄ.

Tykkäätkö artikkelista?

Jaa artikkeli Facebookissa
Jaa artikkeli Twitterissä