ek-logo_final

Sukupolvelta toiselle.

Ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin

Pyörägeneraattoreiden pyörteissä

marc-sendra-martorell-427335-unsplash
Sanni Kouhi

Mitä saadaan, kun yhdistetään innokkuus, innovatiivisuus, vanha Tunturin kuntopyörä ja Pelle Peloton -asenteen omaava Ekokumppanien energianeuvoja? Kuntopyörägeneraattori! 

kuntopyörägeneraattori_Otto Lähteenmäki_Ville Vuorisalmi_Antero Mäkinen
Hatanpään lukion uusi välituntiaktiviteetti. Kuvassa vasemmalla opiskelija Otto Lähteenmäki, lukion rehtori Ville Vuorisalmi ja Ekokumppanien energianeuvoja Antero Mäkinen.

Hatanpään lukiossa välitunnin voi viettää jatkossa sähköä tuottamalla – esimerkiksi älypuhelimen latauksen merkeissä. Ekokumppanit lahjoitti toukokuussa 2019 Liikkuva Opiskelu -hankkeessa mukana olevalle Hatanpään lukiolle kuntopyörägeneraattorin, jonka on rakentanut energianeuvojamme Antero Mäkinen. Opettajat ja opiskelijat olivat silminnähden innoissaan päästessään testaamaan uutta välituntiaktiviteettia. 

Sähkön Päivän tapahtumaa vietettiin tammikuussa 2019 Ratinan keskusaukiolla yhteistyössä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa, jossa innokkaat kisailijat pääsivät polkemaan sähköä autorataan. Kisa innoitti niin lapset kuin aikuiset mukaan polkemaan kierros toisensa jälkeen kovempaa vauhtia kaupunkipyörägeneraattorilla kulkevan kilpa-autonsa maaliviivan yli.

Sähkön päivän tunnelmaa Ratinan keskusaukiolla 23.1.2019. Kaupunkipyörägeneraattoreilla kisaamassa TAMK:n talotekniikan lehtori Kari Kallioharju ja Ekokumppanien viestintävastaava Carl Willandt.

Onhan se nyt hienoa päästä tuottamaan itse sähköä ja näkemään, kuinka puhelimen latausprosentit nousevat tai kuinka auto kulkee autoradalla yhä kovempaa ja kovempaa. Olemme saaneet paljon kyselyitä, voisimmeko viedä ideaa eteenpäin muihinkin kouluihin tai vaikkapa toimistoillekin. Ekokumppanien toimistolla on käyty asian tiimoilta keskusteluja ja lukuisia ideoita on lentänyt ilmoille. Uskoisin, että tänä syksynä kuntopyörägeneraattoreilla poljetaan sähköä jo monessa uudessa kohteessa.

Lisää

Ajankohtaista luettavaa