Tänä vuonna Hurmaavan surmaavan kulutus -keskusteluillassa hypätään herkulliselle matkalle kestävien ruokavalintojen maailmaan.
Asiantuntijamme tarjoavat inspiroivia vinkkejä arjen ruokailun muuttamiseen kestävämpään suuntaan: aina ruokakaupassa tehtävistä valinnoista ruokahävikin vähentämiseen saakka. Illan aikana löydämme ruokailoa muuttuvien ruokavalintojen maailmassa ja perehdymme siihen, mitä kestävä ruoka oikeastaan tarkoittaa. Kuulemme myös, mikä merkitys kotien biojätteen lajittelulla on kiertotalouden edistämisessä. Kuulemme illan aikana kolme ajatuksia herättävää puheenvuoroa sekä yhteisen paneelikeskustelun.
Puheenvuorot:
Miten ruokkia iloa ahdistuksen sijaan?
Aliisa Hyvönen, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku
Ruokakasvatuksen asiantuntija Aliisa Hyvönen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta herättelee puheenvuorossaan pohtimaan, miten maku ja nautinto saataisiin kestävän syömisen keskiöön. Suomalaisilla on iso pala purtavana ruokavalion kestävyyssiirtymässä: kestävän ruokavalion pitäisi näkyä jokaisen lautasella. Mitä jos pavut eivät vain maistu? Voisiko oman maun mukainen, kestävä ruokavalio, löytyä saarnaamisen sijaan ruokailosta?
Mitä kaikkea ”kestävä” ruoka oikeastaan on?
Markus Vinnari, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
Helsingin yliopistolla yliopistonlehtorina työskentelevä Markus Vinnari tutkii työssään kestävän kehityksen eri ulottuvuuksia liittyen ruoankulutukseen sekä menetelmiä, joilla ruoankulutustapoihin voitaisiin länsimaissa vaikuttaa. Vinnari on kestävästä kehityksestä kiinnostunut kauppatieteiden tohtori, joka on ollut myös kehittämässä erilaisia ympäristöindikaattorijärjestelmiä kansallisesti ja kansainvälisesti sekä pohdiskelemassa suomalaisten kulutustottumusten muutoksia, erityisesti ruokakulutuksen näkökulmasta.
Biojätteen synty ja voima
Liisa Malin, ympäristökouluttaja, Pirkanmaan Jätehuolto
Ympäristökouluttaja Liisa Malin Pirkanmaan Jätehuollosta kertoo puheenvuorossaan biojätteen synnyn ja paketoinnin salat. Tiedätkö, kuinka monta ruisleipää saa leivottua yhden biojätepussin ravinteilla? Liisalta, pitkän linjan lajittelijalta, voi myös kysyä mieltä askarruttavat asiat jätteiden lajitteluun liittyen.
Illan juontaja
Janica Brander, toimittaja ja ruokavaikuttaja
Illan juontajana toimiva Janica Brander on toimittaja ja ruokavaikuttaja, joka opettelee kestävää ja antoisaa elämäntapaa. Brander on pitänyt suosittua Savusuolaa-blogiaan 12 vuotta. Eettiseen ruoantuotantoon erikoistunut Brander kirjoittaa ruoasta myös Aamulehteen ja Aromi-lehteen.
Inspiroivan keskusteluillan järjestää Pirkanmaan Jätehuolto yhteistyössä Ekokumppanien ja Tampereen seudun työväenopiston kanssa.
Lämpimästi tervetuloa mukaan tunnelmalliseen keskusteluiltaan Sampolan Juhlasaliin.
Tapahtuma on maksuton, ikärajaton ja esteetön.