JAKAJAT-hankkeen kevät on sujunut vauhdikkaasti. Maaliskuun alkupuolella järjestettiin hankkeen kolmas työpaja, jossa haettiin jälleen uusia innovatiivisia ideoita. Tällä kertaa etsimme yhteisöllisiä tilaratkaisuja, joita voitaisiin hyödyntää erityisesti taloyhtiöissä.
Työpajaan osallistui neljä rohkeaa ja idearikasta tiimiä. Kisan edetessä tiimit löysivät toisensa sillä lopputuloksella, että lopulta arviointiraati sai eteensä kaksi todella laadukasta konseptiehdotusta, joista erittäin tiukan pisteytyksen jälkeen voittajaksi valikoitui Jälleenrakentajat Osuuskunnan ja Joustotoimisto Oy:n yhteisehdotus Yhteisönrakentajan työkalupakki. Hankkeen projektipäällikkö Pyry Rinkinen kiittelee molempia finalistiehdotuksia vuolaasti.
– Valinta näiden kahden konseptin välillä oli todella vaikea, koska molemmat olivat ennakkoluulottomia ja erittäin toteuttamiskelpoisia. Jälleenrakentajat ja Joustotoimisto yhdistivät kuitenkin molempien toteuttajien osaamisen todella vahvaksi kokonaisuudeksi, jota emme voineet ohittaa.

Yhteisötalkkarit voivat järjestää asumisyhteisölle monipuolista toimintaa pihatalkoista illanistujaisiin.
Pidetään huolta yhteisöllisyydestä!
Jälleenrakentajien kehittämä Yhteisönrakentaja-palvelu aktivoi asukkaita toimimaan oman lähiympäristönsä jakamistalouden edistämiseksi. Jokaisesta mukaan lähtevästä asumisyhteisöstä rekrytoidaan vuodeksi kaksi yhteisötalkkaria, jotka ovat asukkaiden tavattavissa ja tavoitettavissa, rohkaisevat asukkaita osallistumaan ja luovat yhteisöllisyyttä järjestämällä kerhoja, tapahtumia ja muita aktiviteetteja asukkaiden toiveiden ja tarpeiden pohjalta.
Yhteisönrakentaja-palvelu kouluttaa talkkarit ja tarjoaa heille tarvittavat työkalut ja tukipalvelut. Tärkeä osa palvelun työkalupakkia on Joustotoimiston luoma tekninen rajapinta, jonka kautta hoituvat kätevästi niin tilavaraukset kuin kulunhallinta ja maksuliikennekin.
Pilotti käyntiin syksyllä 2021
Yhteisönrakentajan työkalupakkia pilotoidaan tulevana syksynä useissa tamperelaisissa kohteissa. – Pilotit toteutetaan yhteistyössä TOAS:n, VTS:n ja Kotipirttisäätiön kanssa, joiden asukkaat pääsevät ensimmäisenä nauttimaan palvelun tuomasta hyödystä, Rinkinen kertoo.
Pilottivaiheessa tarkoituksena on rekrytoida yhteensä 10 yhteisötalkkaria viidestä eri kohteesta. JAKAJAT-hanke huolehtii pilottivaiheen kustannuksista. – Pilotointi tarjoaa mahdollisuuden hioa tuore konsepti valmiiksi, jotta jatkossa se saadaan kaikkien taloyhtiöiden ja muiden asumisyhteisöjen käyttöön, Rinkinen päättää tyytyväisenä.