SWAP!
Suomen suurin vaatteidenvaihtotapahtuma

Mikä on SWAP!-tapahtuma?

SWAP!-tapahtuma on Suomen suurin vaatteidenvaihtoon keskittyvä tapahtuma, jossa raha ei vaihda omistajaa – vain vaatteet. Tapahtuman sydän on suuri vaatteidenvaihtoalue, jossa pääsee tekemään maksuttomia vaatehankintoja omia tarpeettomaksi jääneitä vaatteita vastaan. SWAP!-tapahtumissa on käsitelty vuosien varrella jo yhteensä 8000 kg pirkanmaalaisten tarpeettomia, hyväkuntoisia, vaatteita. Tapahtuman järjestää Ekokumppanit Oy yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuollon kanssa.

Previous
Next

Palautelomake

Kävitkö SWAP!:ssa 18.9.2022? Kerro meille rehellinen palautteesi alla olevalla palautelomakkeella. Kaikki palaute on meille ensiarvoisen tärkeää seuraavaa tapahtumaa järjestäessä ja toimintatapoja kehittäessä. Kiitos jo etukäteen!
0 kg
SWAP!:iin tuotujen vaatteiden määrä v. 2022 (ennakkokeräykset (myös 2020) ja tapahtumapäivä).
0 kg
SWAP!:iin tuotujen vaatteiden määrä (v. 2019).

Seuraava SWAP!-tapahtuma

PÄIVÄÄ
TUNTIA
MINUUTTIA
SEKUNTIA

Seuraava SWAP! 18.9.2022 klo 11–17 Tullikamarilla (Tampere)

Suomen suurin vaatteidenvaihtotapahtuma SWAP! järjestetään pitkän tauon jälkeen Tullikamarin Pakkahuoneella & Klubilla sunnuntaina 18.9.2022 klo 11–17. Tapahtumassa vaatteet vaihtavat omistajaa, ihan ilmaiseksi. Tapahtuman järjestää Ekokumppanit Oy yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa. (Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere Oy)

Miten SWAP!-tapahtuma toimii?

Tuo tarpeettomat vaatteesi SWAP!-tapahtumaan.

Vaatteiden tulee olla hyväkuntoisia, sellaisenaan seuraavalle käyttäjälle sopivia. Myös asusteita ja kenkiä otetaan vastaan. Tuotavien vaatteiden määrää ei ole rajoitettu.

Saat tuotuja vaatteita vastaan SWAP!-seteleitä.

Saat yhden SWAP!-setelin lahjoittamaasi vaatetta/asustetta/kenkäparia vastaan. Kaikki kävijät (myös vaatteita lahjoittaneet) saavat lisäksi 3 seteliä, vaikka vaatteita ei toisi mukanaan. Max. 10 seteliä/hlö.

Tee löytöjä vaatteidenvaihtoalueella.

Teethän vain tarpeellisia löytöjä. Vaatteidenvaihtoalueelta löytyy sovitustilat.

Maksa löytösi SWAP!-seteleillä.

Yksi vaate/asuste/kenkäpari maksaa yhden SWAP!-setelin. Kaikki "ostokset" kulkevat kassan kautta. Kassalla voi käyttää kerrallaan max. 10 SWAP!-seteliä.

FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Minne yli jäävät vaatteet päätyvät SWAP!-tapahtumasta?

Kaikki tapahtumasta ylijäävät vaatteet kuljetetaan Nextiili ry:lle ja Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n Kierrätyskeskuksiin. Kaikki vaatteet lajitellaan Nextiili ry:n toimesta: hyväkuntoiset ohjataan myyntiin ja käyttökelvottomat (mutta puhtaat ja kuivat vaatteet) toimitetaan Pirkanmaan Jätehuollon poistotekstiilin keräyksen kautta tekstiilinkierrätyslaitokselle Paimioon.

 

Kaikki tapahtumasta ylijäävät vaatteet siis päätyvät ensisijaisesti kiertoon alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan ja toissijaisesti kierrätyskuiduksi. Sekajätteeseen päätyvät vain sellaiset tekstiilit, jotka eivät täytä Nextiilin lahjoituskriteerejä.

Mistä SWAP!-seteleitä saa ja kuinka paljon niitä voi saada?

  • SWAP!-tapahtuman vaatteiden vastaanottopisteellä: saat yhden setelin per tuotu vaate/asuste/kenkäpari. Max. 10 seteliä/asiakas. Tuotavien vaatteiden määrää ei ole rajoitettu.
  • Ennakkokeräystapahtumista: saat seteleitä samaan tyyliin, kuin tapahtuman vaatteiden vastaanottopisteellä.
  • Kaikki kävijät saavat 3 kpl SWAP!-seteleitä, vaikka eivät toisi vaatteita tapahtumaan. Setelit saa saapuessa tapahtumaan vaatteiden vastaanottopisteeltä. Myös vaatteita tuovat asiakkaat saavat kolme SWAP!-seteliä "kaupan päälle" (seteleitä voi saada kuitenkin kerrallaan max. 10 kpl/hlö).

Käykö vanhat SWAP!-setelit seuraavissa tapahtumissa?

Kyllä vain! Jos sinulla on tallessa SWAP!-seteleitä aiemmista tapahtumista tai ennakkokeräyksistä, setelit käyvät "maksuvälineenä" myös tulevissa SWAP!-tapahtumissa.

Huomioithan, että kassalla voi käyttää kerrallaan max. 10 seteliä. Jos seteleitä on tätä enemmän, voit poiketa tapahtumassa toisen kerran ja käyttää setelit siten.

Otetaanko tapahtumassa vastaan lastenvaatteita?

Tapahtuman pääpaino on aikuisten vaatteissa, mutta alueelle on järjestetty myös pieni lastenvaatealue. Lastenvaatteita otetaan siis myös vastaan. Vaihtoperiaate on sama kuin aikuisten vaatteissa, asusteissa ja kengissä: yksi vaate vastaa yhtä SWAP!-seteliä.

Voinko osallistua SWAP!:iin, vaikka minulla ei ole tarpeettomia vaatteita lahjoitettavaksi?

Ehdottomasti voit, lämpimästi tervetuloa! On ymmärrettävää, että kaikilta ei löydy vaatekaapista tarpeettomia vaatteita. Kaikki kävijät saavat maksutta käytettäväksi kolme SWAP!-seteliä, vaikka vaatteita ei toisi lahjoitettavaksi.

Haittaako, jos vaatteessa on pieni reikä, irronnut nappi tai rikkinäinen vetoketju?

Kyllä haittaa, valitettavasti. SWAP!:n henkilökunnalla ei ole mahdollisuutta korjata vaatteita ennen vaatteidenvaihtoalueelle vientiä. Tuothan SWAP!:n keräykseen siis vain hyväkuntoisia, sellaisenaan käyttökelpoisia vaatteita, asusteita ja kenkiä. Henkilökunta kiittää!

 

Nextiili ry ottaa vastaan kaikenkuntoisia, mutta puhtaita ja kuivia tekstiilejä. Pirkanmaan Jätehuollon poistotekstiilin keräyspisteille voi viedä käyttökelvottomat, mutta puhtaat ja kuivat tekstiilit.

Kuinka paljon tapahtumasta voi saada ilmaisia vaatteita mukaansa?

Jokainen asiakas voi saada ja käyttää kassalla kerrallaan maksimissaan kymmenen SWAP!-seteliä. Yksi seteli vastaa yhtä vaatetta/asustetta/kenkäparia.

 

Jos sinulla on kertyneenä enemmän kuin kymmenen seteliä, voit käyttää ne kaikki, mutta huomioithan, että voit "ostaa" kerralla maksimissaan 10:llä setelillä. Kassalla ei siis voi käyttää esim. 15 seteliä kerrallaan, vain max. 10 kpl.

Kuinka nopeasti tuodut vaatteet päätyvät vaatteidenvaihtoalueelle?

SWAP!:n lajittelijatiimi käy jokaisen lahjoituserän läpi ja lajiteltuja vaatteita viedään jatkuvalla syötöllä vaatteidenvaihtoalueelle. Vaatteita tulee alueelle siis jatkuvasti lisää, eli valikoima vaihtuu koko ajan.

 

Tapahtumassa kannattaa poiketa useamman kerran, välissä voi käydä tutustumassa esimerkiksi Klubin puolella yhteistyökumppaneidemme järjestämiin workshoppeihin.

Miten SWAP! eroaa kirpputoritapahtumasta?

SWAP!:ssa raha ei vaihda omistajaa – vain vaatteet. Tapahtuma toimii vaihdantaperiaatteella: tuo vaate tullessasi ja vie "uusi" vaate mennessäsi. Tapahtumaan tuoduista vaatteista saa SWAP!-seteleitä, jotka toimivat "maksuvälineenä" vaatteidenvaihtoalueella. Yksi vaate maksaa yhden setelin ja kaikki vaatteet "ostetaan" kassan kautta. Seteleitä voi saada ja käyttää max. 10 seteliä/asiakas.

Mistä saan tietoa seuraavan SWAP!-tapahtuman ajankohdasta?

Kaikki Ekokumppanien järjestämät tulevat tapahtumat näkyvät verkkosivujen tapahtumakalenterissa, myös tulevat SWAP!-tapahtumat.

Miten tapahtumassa on huomioitu koronatilanne?

Seuraamme tiiviisti THL:n ja Pirkanmaan "koronanyrkin" alueellisia suosituksia yleisötapahtumien järjestämisen suhteen.

 

  • Tapahtumassa suositellaan kasvomaskin käyttöä.
  • Toivomme, että sellaiset henkilöt, jotka tietävät altistuneensa koronalle, eivät osallistu tapahtumaan.
  • Älä osallistu tapahtumaan, jos sinulla on koronaan tai muihin sairauksiin liittyviä oireita.