ekokumppanit_logo_2019_vaaka_color_txtwhite.png

Sukupolvelta toiselle

Ratkaisuja kestävän kehityksen
haasteisiin

Ekolive – keskustelua oikeasti tärkeistä asioista

Kanna kortesi ekoon!

EkoLive on  ajankohtainen ja matalan kynnyksen keskustelutilaisuus, joka pureutuu vaihtuvien, kestävää kehitystä tukevien teemojen ja puhujien myötä oikeasti tärkeisiin aiheisiin. Ekokumppanien tammikuussa 2020 lanseeraama EkoLive on puhuttanut kansantajuisesti jo niin retkeilyn ja luonnon, kierrätyksen ja lajittelun kuin kuluttamisen ja energiankin saralla.

Myös yleisö pääsee vuorovaikutukseen illan puhujien kanssa kysymysten ja kommenttien muodossa. Maksuttomat ja ikärajattomat keskustelutilaisuudet järjestetään Tampereen ytimessä Tammerkosken kupeessa G Livelabissa sekä striimataan livelähetyksinä YouTubessa.

Tulevat EKOLIVE-illat

EkoLive: tba

Tulossa…

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Katso tästä EkoLive-iltojen tallenteet

EkoLive: Hävikkiruoan monet kasvot

Tiistaina 21.3.2023 klo 18.00–19.30
Tampereen G Livelabissa & YouTubessa
 
Elinkustannukset nousevat ja ruoan hinta kallistuu entisestään. Nyt jos koskaan on aika tehdä ilmastoteko ja suosia hävikkiruokaa, mutta millaisia asenteita siihen liittyy? Miten hävikkiruoan minimoiminen käytännössä onnistuu ja kenelle markettien punalaputetut tuotteet kuuluvat?
 
EkoLivessä keskustelemassa Suomen todennäköisesti kuuluisin dyykkari Onni Tonkija, Yliopistonlehtori, KTT Malla Mattila, Kierto-hävikkiruokaravintolan Kristiina Vidqvist ja kestävän ruoan asiantuntija Sanna Teinilä Ekokumppaneilta
 
Ovet tapahtumaan aukeavat 17.30 Tervetuloa mukaan – kanna kortesi ekoon!
 
EkoLiven järjestää Ekokumppanit Oy yhdessä KIERTO – Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen kanssa.

EkoLive: Korjaa, vuokraa, lainaa - Fiksun kuluttamisen ABC

Tiistaina 13.12.2022 klo 18.00–19.30
Tampereen G Livelabissa & YouTubessa
 
Tarvitsetko porakonetta vai reiän seinään? Voisiko vuokraaminen olla vaihtoehto? Entä onko sinulla itselläsi jokin tavara, jota et tarvitse kuin pari kertaa vuodessa? Miksi et lainaisi sitä? Entä onko kenkäsi korko irronnut, mutta muuten kunnossa? Korjaa se!
 
Vastuullisesta ja kestävästä kulutuksesta keskustelemassa Katja Tanski Ekokumppaneilta, Marja Vehnämaa Pirkanmaan Martoista, Auli Tikkanen Mansen Suutarista sekä Antti Moilanen vuokrauspalvelu Lainappista.
 
Tervetuloa mukaan!
 
EkoLiven järjestää Ekokumppanit Oy yhdessä Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman KIRI-hankkeen kanssa.

EkoLive: Energiakriisi iski Eurooppaan – Miten selvitä tulevasta talvesta?

Maanantaina 10.10.2022 klo 18.00–19.30
Tampereen G Livelabissa & YouTubessa
 
Venäjän hyökkäyssota toi energiakriisin Eurooppaan. Syysiltojen viilentyessä yhä useampi odottaa kauhuissaan tulevaa talvea. Kuinka korkealle lämmityskulut nousevat? Joudutaanko sähköä säännöstelemään keskellä kylmintä talvea? Illan alustavat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Tampereen Sähkölaitoksen asiantuntija Pinja Salhoja sekä energia-asiantuntija Silva Vuopponen Ekokumppaneilta.
 
EkoLiven järjestää Ekokumppanit Oy yhteistyössä Tampereen Sähkölaitoksen kanssa.

EkoLive: Yhdessä lähiluonnon puolesta – Jokainen voi edistää luontopohjaisia ratkaisuja

Tiistaina 17.5.2022 klo 18.00–19.30
Tampereen G Livelabissa & YouTubessa
 
Ilmastonmuutos koettelee meitä pohjoisen asukkaita etenkin alati kasvavilla sademäärillä, jonka vuoksi myös tulvien uhka kasvaa. EkoLive-illassa kuulemme, millaisia luontopohjaisia ratkaisuja Tampereella on jo kehitetty ja miten paikalliset asukkaat voivat konkreettisesti osallistua ilmastonmuutoksen ja sen aiheuttaman luontokadon torjuntaan. Aiheesta ovat puhumassa kansainvälisen Urban Nature Labs -hankkeen asiantuntijat Maarit Särkilahti ja Salla Leppänen sekä Jere Nieminen ja Sonja Rapo luonnonsuojeluyhdistys Villi vyöhyke ry:stä.

EkoLive: Mitä työelämätaitoja kiertotaloudessa tarvitaan?

Kiertotalous tulee muuttamaan lähes jokaista työtä. Huhtikuun EkoLive antaa vastauksia seuraavaan kysymykseen: mitä työelämätaitoja kiertotaloudessa tarvitaan? EkoLive-illan asiantuntijana on työpäivämuotoilija, tietokirjailija ja ilmastoaktivisti Aku Varamäki, joka toimii työntekijäkokemuksen kehittäjänä, kouluttajana ja puhujana tarjoten välineitä työn kehittämiseen. Lämpimästi tervetuloa paikan päälle Tampereen G Livelabiin tai livelähetyksen äärelle.

EkoLiven järjestää Ekokumppanit. Yhteistyössä KIERTO – Kiertotaloudesta kasvua -hanke.

Tallenne livelähetyksestä tiistailta 5.4.2022.

EkoLive: Omistaminen – so last season? Yhteiskäyttö on uusi musta!

Nyt on aika mullistaa omistamisen kulttuuri, koska onhan se todellakin so last season! Jakamistalous tarkoittaa uudenlaista ajattelutapaa, joissa tavaroiden käyttäminen on niiden omistamista tärkeämpää. Tarvitsetko siis reiän seinään vai porakoneen? EkoLiven estradille astuvat toimittaja, tv-tuottaja ja tietokirjailija Riku Rantala, kiertotalouden pioneeri Anne Raudaskoski sekä keskustelua luotsaava somepersoona, juontaja ja yrittäjä Sointu Borg.

EkoLiven järjestää Ekokumppanit Oy yhteistyössä JAKAJAT-hankkeen kanssa.

Tallenne livelähetyksestä 8.2.2022.

EkoLive: Miksi maksamme vedestä tuhansien järvien maassa? Onko vesi itsestäänselvyys?

Ovatko vesi ja toimiva vesihuolto itsestäänselvyyksiä? Mikä vedessä maksaa ja miten sen saanti on mahdollistunut ja mahdollistuu meille kaikille ympäri vuoden ja vuorokauden? Muun muassa näihin kysymyksiin pyrimme löytämään vastauksia joulukuun EkoLivessä, jossa yleisön veden lähteille ja keskusteluun johdattavat Tampereen yliopiston dosentti, tietokirjailija Tapio S. Katko, Tampereen Veden tuotantojohtaja, dosentti Riitta Kettunen sekä Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinonen.

EkoLiven järjestää Ekokumppanit Oy. Yhteistyössä Tampereen Vesi.

Tallenne livelähetyksestä 15.12.2021.

Joulukuun EkoLive on valittu Suomen Akatemian Tutkitun tiedon teemavuoden viralliseksi tapahtumaksi!

EkoLive: Tekstiilien kierrätys ja lajittelu

Kuinka farkut tai sukat tulisi kierrättää? Entä eteisen matto? Entä vaatteet, joiden et haluaisi päätyvän Afrikkaan? Kuka tekstiilikeräystahoista on luotettava?  Koska tekstiilituotteita käytetään ja myös tuotetaan valtavia määriä jopa lyhytaikaiseen käyttöön, on niiden kierrätys ja uudelleenkäyttö erityisen tärkeää. Kestävän vaatehuollon ja kierrätysmuodin ammattilainen Outi Les Pyy kertoo marraskuun EkoLivessä, kuinka lajittelemme ja kierrätämme tekstiilit oikein jotta ne päätyvät oikeisiin paikkoihin.

EkoLiven järjestää Ekokumppanit Oy. Yhteistyössä KIERTO-hanke ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Tallenne livelähetyksestä 16.11.2021.

eulippulogot

EkoLive: Betoniviidakot metsien maassa – kestävä kaupunki rakentuu puusta

Puu on materiaalina kestävää, monellakin eri merkityksellä. Tampereella puurakentaminen halutaankin jälleen nostaa aidoksi vaihtoehdoksi. EkoLiven paneelikeskustelussa kuulemme, millaisena Kestävä Tampere 2030 -ohjelmaa luotsaava Laura Inha, TOAS:n toimitusjohtaja Kirsi Koski, Rakennusliike Vahvan suunnittelujohtaja Lassi Hintikka sekä Metsäkeskuksen projektipäällikkö Eveliina Oinas näkevät puun roolin tulevaisuuden Tampereen rakentamisessa. Yhteistyössä Puuosaamista Pirkanmaalle -hanke.

Tallenne livelähetyksestä 12.10.2021.

EkoLive: Vastuullinen urheilutapahtuma – näin se tehdään!

Vastuullinen urheilutapahtuma? Onko sellaista edes mahdollista järjestää? Suomen Lentopalloliitto ja Tampereen Pyrintö ovat kisajärjestäjinä osoittamassa suuntaa uudenlaiselle urheilujuhlalle. Syyskuun EkoLivessä kuulemme, miten nämä kaksi edelläkävijää ovat lähestyneet vastuullisuuden teemaa syksyn 2021 kisajärjestelyissään.

EkoLivessä aiheesta keskustelemassa Heikki Pohjonen (Rivents Oy, Lentopallon EM-kisat), Tero Viljanen (Tampereen Pyrintö) ja Olli Vakkala (Ekokumppanit Oy).

Tallenne livelähetyksestä 14.9.2021.

EkoLive: Pirkanmaa retkeillen ja pyöräillen – luontoliikkujan helmet

Mitkä ovat tämän hetken parhaimmat reitit luontoon tai maaseudun rauhaan Pirkanmaalla? Toukokuun EkoLivessä Ekokumppanien asiantuntijat Petri Mäkelä ja Olli Vakkala vinkkaavat Pirkanmaan kuumimmat tärpit luontoliikkumiseen niin retkeillen kuin pyöräillen. Pete ohjastaa meidät retkelle Pirkanmaalle ja kertoo kestävästä luontoliikkujan etiketistä. Olli inspiroi kuulijat pyörämatkailun pariin Pyhä-Näsin ja Järvien Reittien ihka uusille seuduille.

Tallenne livelähetyksestä 10.5.2021.

EkoLive: Tähteetöntä tulevaisuutta – ruokahävikin ja biolajittelun ympäristövaikutukset

Huhtikuun EkoLivessä keskustellaan hävikin vähentämisestä ja biolajittelun merkityksestä. Illan aloittaa Hävikkikokkikisa, jossa Tampereen teatterin johtaja Mikko Kanninen ja Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto loihtivat huippukokki Arto Rastaan kokoamista hävikkielintarvikkeista silmää hiveleviä herkkuja. Paneelikeskustelussa pureudutaan ympäristön etuun hävikkiruoan ja biolajittelun näkökulmista.

Keskustelemassa ovat huippukokki ja ravintoloitsija Arto Rastas sekä Pirkanmaan Jätehuollon biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo. EkoLive-illan juontaa Salla Kettula.

Tallenne livelähetyksestä 13.4.2021.

EkoLive: Kestävää hyvinvointia luodaan arjen teoilla

Nykyisessä hyvinvointivaltiossa tavoittelemme hyvinvointia keinoin, jotka ylittävät ympäristömme sietokyvyn. Yksi syy tälle on se, että olemme kadottaneet yhteyden luontoon sekä syvällisen ymmärryksen moniulotteisesta hyvinvoinnista. Tampereen yliopiston tutkija Tuuli Hirvilammi tarkastelee arkemme sisältöä ja keinoja, joiden avulla voimme luoda nykyistä kestävämmän ekohyvinvointivaltion, omasta hyvinvoinnistamme tinkimättä.

Yhteistyössä Kestävä Tampere 2030 -ohjelma. 

Tallenne livelähetyksestä 16.3.2021.

EkoLive: Yhteisöllinen jakamistalous – kohti kestävää ja kokemuksellista elämää

Mitkä tekijät ovat avainasemassa siirtymässä kestävään ja entistä parempaa hyvinvointia kokevaan yhteiskuntaan? Kestävyystutkija, visionääri, professori Arto O. Salonen sanoittaa tulevaisuuden suuntaviivat näkyväksi. Kuulemme myös jakamistalouden ratkaisuista, joita JAKAJAT-hankkeessa on kokeiltu. 

Tallenne livelähetyksestä 16.2.2021.

EkoLive: Järviemme tila – miten vetemme voivat?

Miten minä yksilönä voin vaikuttaa vesiemme, etenkin järviemme tilan parantamiseen vai onko mitään tehtävissä? Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija, biologi, tutkimusprofessori Kari-Matti Vuori sekä Ekokumppanien asiantuntija Olli Vakkala keskustelevat meidän kaikkien suomalaisten suurimmasta aarteesta ja avaa tämän hetkistä tilannekuvaa ilmaston muutoksen keskellä – miten vetemme voivat.

Yhteistyössä Tampereen Vesi.

Tallenne livelähetyksestä 15.12.2020.

EkoLive: Vastuullinen kuluttaja ja muodin ympäristövaikutukset

Tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutus on valtava. Vastuullisuus on iso termi, jonka alle lasketaan sekä etiikka että ekologisuus. Mitä sinun pitäisi vaatteita käyttävänä ihmisenä tietää tekstiiliteollisuudesta? Millaisia asioita juuri sinä voit tehdä tehdäksesi parempia valintoja vaatekaupoilla ja arjessasi? Marraskuun EkoLivessä puheenvuoron sai vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy.

Yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Tallenne livelähetyksestä 17.11.2020.

EkoLive: Miten ilmastonmuutos pysäytetään?

Mitkä ovat vaikuttavimmat ratkaisut kotona ja yhteiskunnassa? Voiko ilmastokriisin kääntää voitoksi kokoaan suuremmassa Suomessa? EkoLive-illan alustajana on tietokirjailija Tuomas Vanhanen.

Yhteistyössä Tampereen Sähkölaitos Oy.

Tallenne livelähetyksestä 6.10.2020.

EkoLive: Retkeily elämäntapana – miten minusta tuli retkeilijä?

Kaksi Suomen retkeilyn huippua, Petri Mäkelä ja Poppis Suomela, kertovat kädestä pitäen, mitä retkeilyn aloittaminen vaatii – vai vaatiko se oikeastaan mitään?

Tallenne livelähetyksestä 15.9.2020.

EkoLive: Rentoa retkipyöräilyä Pirkanmaalla

Asiantuntijoina keskustelemassa Ekokumppaneilta projektipäällikkö Olli Vakkala yhdessä Ekokumppanien viestintäpäällikkö Carl Willandtin kanssa.

Livepyöräilijänä Pyry Rinkinen Ekokumppaneilta.

Tallenne livelähetyksestä 12.5.2020.

EkoLive: Nollahukka – kohti kestävämpää elämäntapaa

Alustajana Nollahukka-blogin Otso Sillanaukee. Ensimmäinen EkoLive-tilaisuus järjestettiin ilman livestriimiä, joten tallennetta ei valitettavasti ole.

Yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Lue alla olevasta linkistä Sillanaukeen EkoLive-blogiteksti!

Blogi

EkoLive_puurakentaminen
Ekolive

Kymmenen miljardin puu

Ennen metsänreunaa katsottiin pelonsekaisena sekä nälkäisenä, tänään siellä näkyvät arvopohjaiset asiat kuten ilmastonmuutos, kansallismaisema tai eurot.

Lue lisää »
ekolive-blogin otsikkokuva, jossa kuva Suomen lentopallomaajoukkueen pelaajista
Ekolive

Vastuullisuus on kestävyyslaji

Tähteetön tulevaisuus kuulostaa hienolta. Ruokahävikkiä ei syntyisi ja kaikki varta vasten käyttöön valmistettu osattaisiin hyödyntää 100-prosenttisesti. Ja biolajittelu olisi niin tuttua, että se jokin pieni jämä, joka olisi jäämässä yli, osattaisiin lajitella oikeaoppisesti biojätekeräykseen! Onko se mahdollista?

Lue lisää »
Blogipostauksen otsikkokuva, jossa Ekolive-teksti sekä illan asiantuntijoiden kuvat.
Ekolive

Kymmenes aisti?

Pyöräily ja retkeily elävät tällä hetkellä vahvaa nousukautta. Onneksemme Pirkanmaa kulkee aivan tämän kehityksen kärkijoukoissa.

Lue lisää »
EkoLive - Arto Rastas ja Jenni Ruotsalo
Ekolive

Kohti tähteetöntä tulevaisuutta

Tähteetön tulevaisuus kuulostaa hienolta. Ruokahävikkiä ei syntyisi ja kaikki varta vasten käyttöön valmistettu osattaisiin hyödyntää 100-prosenttisesti. Ja biolajittelu olisi niin tuttua, että se jokin pieni jämä, joka olisi jäämässä yli, osattaisiin lajitella oikeaoppisesti biojätekeräykseen! Onko se mahdollista?

Lue lisää »

Yhteystiedot

Elokuussa 2019 avattu G Livelab sijaitsee Tampereen keskustassa Frenckellin vanhan lehtienlukusalin tilassa Tammerkosken kupeessa. Ikärajaton liveklubi tarjoaa viihtyisän ilmapiirin lisäksi herkullisia antimia niin ravintolan ruoka- kuin juomapuolelta sekä todennäköisesti Tampereen laadukkaimman äänentoistokaluston. 

Tilat ovat suurelta osin esteettömät. Sisään pääsee pyörätuolilla, sisäänkäynnillä ei ole portaita. Tilasta löytyy myös inva-wc sekä hissi alas vessoille.

Ota yhteyttä!

Carl Willandt
viestintäpäällikkö

Yhteistyössä

2023 © Ekokumppanit Oy