Ekolive – keskustelua oikeasti tärkeistä asioista

Kanna kortesi ekoon!

 EkoLive on Ekokumppanien tammikuussa 2020 lanseeraama keskustelutilaisuuksien sarja, joissa keskustellaan ajankohtaisista, oikeasti tärkeistä aiheista asiantuntijoiden ja yleisön kesken. Maksuttomat ja ikärajattomat keskustelutilaisuudet järjestetään Tampereen ytimessä Tammerkosken kupeessa G Livelabissa sekä livelähetyksinä YouTubessa.

Tulevat EKOLIVE-illat

EkoLive: Miksi maksamme vedestä tuhansien järvien maassa?
Onko vesi itsestäänselvyys?

Tiistaina 14.12.2021 klo 18.00–19.30 | Tampereen G Livelab & YouTube Live

Suomessa vesi on aina lähellä. Maatamme täplittävät tuhannet järvet ja lammet sekä halkovat lukuisat joet, kosket ja purot. Suomalaisiin koteihin on myös jo pitkään ollut saatavilla juokseva vesi ja jätevedet poistuvat kodeistamme huomaamatta puhdistettavaksi ja edelleen takaisin vesistöihin. Mutta ovatko vesi ja toimiva vesihuolto itsestäänselvyyksiä? Mikä vedessä maksaa ja miten sen saanti on mahdollistunut ja mahdollistuu meille kaikille ympäri vuoden ja vuorokauden? Muun muassa näihin kysymyksiin pyrimme löytämään vastauksia joulukuun EkoLivessä, jossa yleisön veden lähteille ja keskusteluun johdattavat Tampereen yliopiston dosentti, tietokirjailija Tapio S. Katko, Tampereen Veden tuotantojohtaja, dosentti Riitta Kettunen sekä Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinonen.

EkoLiven järjestää Ekokumppanit Oy. Yhteistyössä Tampereen Vesi.

Joulukuun EkoLive on valittu Suomen Akatemian Tutkitun tiedon teemavuoden viralliseksi tapahtumaksi!

Katso tästä EkoLive-iltojen tallenteet

EkoLive: Tekstiilien kierrätys ja lajittelu

Tiistaina 16.11.2021 klo 18.00–19.30 | Tampereen G Livelab & YouTube Live
 
Kuinka farkut tai sukat tulisi kierrättää? Entä eteisen matto? Entä vaatteet, joiden et haluaisi päätyvän Afrikkaan? Kuka tekstiilikeräystahoista on luotettava?  Koska tekstiilituotteita käytetään ja myös tuotetaan valtavia määriä jopa lyhytaikaiseen käyttöön, on niiden kierrätys ja uudelleenkäyttö erityisen tärkeää. Kestävän vaatehuollon ja kierrätysmuodin ammattilainen Outi Les Pyy kertoo marraskuun EkoLivessä, kuinka lajittelemme ja kierrätämme tekstiilit oikein jotta ne päätyvät oikeisiin paikkoihin. EkoLiven järjestää Ekokumppanit Oy. Yhteistyössä KIERTO-hanke, Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja G Livelab Tampere.
 

EkoLive: Betoniviidakot metsien maassa – kestävä kaupunki rakentuu puusta

Puu on materiaalina kestävää, monellakin eri merkityksellä. Tampereella puurakentaminen halutaankin jälleen nostaa aidoksi vaihtoehdoksi. EkoLiven paneelikeskustelussa kuulemme, millaisena Kestävä Tampere 2030 -ohjelmaa luotsaava Laura Inha, TOAS:n toimitusjohtaja Kirsi Koski, Rakennusliike Vahvan suunnittelujohtaja Lassi Hintikka sekä Metsäkeskuksen projektipäällikkö Eveliina Oinas näkevät puun roolin tulevaisuuden Tampereen rakentamisessa. Yhteistyössä Puuosaamista Pirkanmaalle -hanke. Tallenne livelähetyksestä 12.10.2021.
 
eulippulogot

EkoLive: Vastuullinen urheilutapahtuma – näin se tehdään!

Vastuullinen urheilutapahtuma? Onko sellaista edes mahdollista järjestää? Suomen Lentopalloliitto ja Tampereen Pyrintö ovat kisajärjestäjinä osoittamassa suuntaa uudenlaiselle urheilujuhlalle. Syyskuun EkoLivessä kuulemme, miten nämä kaksi edelläkävijää ovat lähestyneet vastuullisuuden teemaa syksyn 2021 kisajärjestelyissään. EkoLivessä aiheesta keskustelemassa Heikki Pohjonen (Rivents Oy, Lentopallon EM-kisat), Tero Viljanen (Tampereen Pyrintö) ja Olli Vakkala (Ekokumppanit Oy). Tallenne livelähetyksestä 14.9.2021.

EkoLive: Pirkanmaa retkeillen ja pyöräillen – luontoliikkujan helmet

Mitkä ovat tämän hetken parhaimmat reitit luontoon tai maaseudun rauhaan Pirkanmaalla? Toukokuun EkoLivessä Ekokumppanien asiantuntijat Petri Mäkelä ja Olli Vakkala vinkkaavat Pirkanmaan kuumimmat tärpit luontoliikkumiseen niin retkeillen kuin pyöräillen. Pete ohjastaa meidät retkelle Pirkanmaalle ja kertoo kestävästä luontoliikkujan etiketistä. Olli inspiroi kuulijat pyörämatkailun pariin Pyhä-Näsin ja Järvien Reittien ihka uusille seuduille. Tallenne livelähetyksestä 10.5.2021.

EkoLive: Tähteetöntä tulevaisuutta – ruokahävikin ja biolajittelun ympäristövaikutukset

Huhtikuun EkoLivessä keskustellaan hävikin vähentämisestä ja biolajittelun merkityksestä. Illan aloittaa Hävikkikokkikisa, jossa Tampereen teatterin johtaja Mikko Kanninen ja Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto loihtivat huippukokki Arto Rastaan kokoamista hävikkielintarvikkeista silmää hiveleviä herkkuja. Paneelikeskustelussa pureudutaan ympäristön etuun hävikkiruoan ja biolajittelun näkökulmista. Keskustelemassa ovat huippukokki ja ravintoloitsija Arto Rastas sekä Pirkanmaan Jätehuollon biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo. EkoLive-illan juontaa Salla Kettula. Tallenne livelähetyksestä 13.4.2021.

EkoLive: Kestävää hyvinvointia luodaan arjen teoilla

Nykyisessä hyvinvointivaltiossa tavoittelemme hyvinvointia keinoin, jotka ylittävät ympäristömme sietokyvyn. Yksi syy tälle on se, että olemme kadottaneet yhteyden luontoon sekä syvällisen ymmärryksen moniulotteisesta hyvinvoinnista. Tampereen yliopiston tutkija Tuuli Hirvilammi tarkastelee arkemme sisältöä ja keinoja, joiden avulla voimme luoda nykyistä kestävämmän ekohyvinvointivaltion, omasta hyvinvoinnistamme tinkimättä. Yhteistyössä Kestävä Tampere 2030 -ohjelma. Tallenne livelähetyksestä 16.3.2021.

EkoLive: Yhteisöllinen jakamistalous – kohti kestävää ja kokemuksellista elämää

Mitkä tekijät ovat avainasemassa siirtymässä kestävään ja entistä parempaa hyvinvointia kokevaan yhteiskuntaan? Kestävyystutkija, visionääri, professori Arto O. Salonen sanoittaa tulevaisuuden suuntaviivat näkyväksi. Kuulemme myös jakamistalouden ratkaisuista, joita JAKAJAT-hankkeessa on kokeiltu. Tallenne livelähetyksestä 16.2.2021.

 
 

EkoLive: Järviemme tila – miten vetemme voivat?

Miten minä yksilönä voin vaikuttaa vesiemme, etenkin järviemme tilan parantamiseen vai onko mitään tehtävissä? Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija, biologi, tutkimusprofessori Kari-Matti Vuori sekä Ekokumppanien asiantuntija Olli Vakkala keskustelevat meidän kaikkien suomalaisten suurimmasta aarteesta ja avaa tämän hetkistä tilannekuvaa ilmaston muutoksen keskellä – miten vetemme voivat. Yhteistyössä Tampereen Vesi. Tallenne livelähetyksestä 15.12.2020.

EkoLive: Vastuullinen kuluttaja ja muodin ympäristövaikutukset

Tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutus on valtava. Vastuullisuus on iso termi, jonka alle lasketaan sekä etiikka että ekologisuus. Mitä sinun pitäisi vaatteita käyttävänä ihmisenä tietää tekstiiliteollisuudesta? Millaisia asioita juuri sinä voit tehdä tehdäksesi parempia valintoja vaatekaupoilla ja arjessasi? Marraskuun EkoLivessä puheenvuoron sai vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy. Yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy. Tallenne livelähetyksestä 17.11.2020.

EkoLive: Miten ilmastonmuutos pysäytetään?

Mitkä ovat vaikuttavimmat ratkaisut kotona ja yhteiskunnassa? Voiko ilmastokriisin kääntää voitoksi kokoaan suuremmassa Suomessa? EkoLive-illan alustajana on tietokirjailija Tuomas Vanhanen. Yhteistyössä Tampereen Sähkölaitos Oy. Tallenne livelähetyksestä 6.10.2020.

EkoLive: Retkeily elämäntapana – miten minusta tuli retkeilijä?

Kaksi Suomen retkeilyn huippua, Petri Mäkelä ja Poppis Suomela, kertovat kädestä pitäen, mitä retkeilyn aloittaminen vaatii – vai vaatiko se oikeastaan mitään? Tallenne livelähetyksestä 15.9.2020.

EkoLive: Rentoa retkipyöräilyä Pirkanmaalla

Asiantuntijoina keskustelemassa Ekokumppaneilta projektipäällikkö Olli Vakkala yhdessä Ekokumppanien viestintäpäällikkö Carl Willandtin kanssa. Livepyöräilijänä Pyry Rinkinen Ekokumppaneilta. Tallenne livelähetyksestä 12.5.2020.

EkoLive: Nollahukka – kohti kestävämpää elämäntapaa

Alustajana Nollahukka-blogin Otso Sillanaukee. Ensimmäinen EkoLive-tilaisuus järjestettiin ilman livestriimiä, joten tallennetta ei valitettavasti ole. Yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy. Lue alla olevasta linkistä Sillanaukeen EkoLive-blogiteksti!

Blogi

EkoLive_puurakentaminen
Ekolive

Kymmenen miljardin puu

Ennen metsänreunaa katsottiin pelonsekaisena sekä nälkäisenä, tänään siellä näkyvät arvopohjaiset asiat kuten ilmastonmuutos, kansallismaisema tai eurot.

Lue lisää »
ekolive-blogin otsikkokuva, jossa kuva Suomen lentopallomaajoukkueen pelaajista
Ekolive

Vastuullisuus on kestävyyslaji

Tähteetön tulevaisuus kuulostaa hienolta. Ruokahävikkiä ei syntyisi ja kaikki varta vasten käyttöön valmistettu osattaisiin hyödyntää 100-prosenttisesti. Ja biolajittelu olisi niin tuttua, että se jokin pieni jämä, joka olisi jäämässä yli, osattaisiin lajitella oikeaoppisesti biojätekeräykseen! Onko se mahdollista?

Lue lisää »
Blogipostauksen otsikkokuva, jossa Ekolive-teksti sekä illan asiantuntijoiden kuvat.
Ekolive

Kymmenes aisti?

Pyöräily ja retkeily elävät tällä hetkellä vahvaa nousukautta. Onneksemme Pirkanmaa kulkee aivan tämän kehityksen kärkijoukoissa.

Lue lisää »
EkoLive - Arto Rastas ja Jenni Ruotsalo
Ekolive

Kohti tähteetöntä tulevaisuutta

Tähteetön tulevaisuus kuulostaa hienolta. Ruokahävikkiä ei syntyisi ja kaikki varta vasten käyttöön valmistettu osattaisiin hyödyntää 100-prosenttisesti. Ja biolajittelu olisi niin tuttua, että se jokin pieni jämä, joka olisi jäämässä yli, osattaisiin lajitella oikeaoppisesti biojätekeräykseen! Onko se mahdollista?

Lue lisää »
Ekolive

Kestävää hyvinvointia luodaan arjen teoilla

Ihminen on osa luontoa. Olemme kaikki tarvitsevia. Nämä kaksi virkettä kuulostavat kaikille tutuilta. Väitän kuitenkin, että ne ymmärretään huonosti. Yhteiskuntamme suosii ihmiskeskeistä ajattelua ja nostaa jalustalle yksilöitä huomioimatta useinkaan sitä, miten monin tavoin yksilöt ovat yhteydessä toisiinsa.

Lue lisää »
Ekolive

Avainasemassa energia

Varpaita nipistelee…Pihistelet suihkuveden lämmityksessä värjöttelemällä kylmässä suihkussa. Tässä sitä energiaa säästyy! Mutta paljonko?

Lue lisää »
Ekolive

Retkeily – elämäni

Retkeily ei ole oikein mitään. Retkeilyllä ei kilpailla eikä sitä edes mitata muuta kuin kansallispuistojen kävijämäärien selvittämiseksi. Retkeilijän määrittäminenkin on hankalaa. Milloin minusta tulee retkeilijä vai olenko sitä jo ensi askeleesta alkaen? Onko retkeily vain osa elämää vai elämä vain retkeilyä?

Lue lisää »

Yhteystiedot

Elokuussa 2019 avattu G Livelab sijaitsee Tampereen keskustassa Frenckellin vanhan lehtienlukusalin tilassa Tammerkosken kupeessa. Ikärajaton liveklubi tarjoaa viihtyisän ilmapiirin lisäksi herkullisia antimia niin ravintolan ruoka- kuin juomapuolelta sekä todennäköisesti Tampereen laadukkaimman äänentoistokaluston. 

Tilat ovat suurelta osin esteettömät. Sisään pääsee pyörätuolilla, sisäänkäynnillä ei ole portaita. Tilasta löytyy myös inva-wc sekä hissi alas vessoille.

Ota yhteyttä!

Carl Willandt
viestintäpäällikkö

Yhteistyössä

2022 © Ekokumppanit Oy