Tapahtuma on päättynyt! Se järjestettiin: 05.05.2023

Tampereen pyöräilyviikko

Visit_Tampere_Pyhanasi_Tahmela_Beach_Tahmelan_ranta_Family_Fun_Summer_2020_Laura_Vanzo-12

Tampereen pyöräilyviikkoa poljetaan taas toukokuun alussa. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Suurenmoinen kevätjuhla – koko perheen avajaistapahtuma 6.5. 11–14

Tampereen Sorsapuisto täyttyy lauantaina 6.5. suurenmoisesta karnevaalitunnelmasta, kun luvassa on koko perheen sirkusesityksiä, pyöräkulkueita, sähköpyörien testausta, pellekapteenin musiikkishow ja paljon muuta pyöräilyyn liittyvää!

Pyöräilyviikon avajaistapahtuma kutsuu kaikki mukaan juhlistamaan kevään tuloa ja pyöräilyn ilosanomaa! Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Tutustu suurenmoiseen ohjelmaan >

Pyöräilyviikon ohjelma

Jo entuudestaan upeaan tapahtumasisältöön saattaa tulla vielä lisäyksiä, joten seuraathan ohjelman päivittymistä.

Perjantai 5.5.

Etapin polkupyörähuutokauppa
Paikka ja aika: Erkkilänkatu 11, 15.00–17.00

Huutokaupassa myynnissä runsas valikoima pyöriä moneen makuun ja tarpeeseen. Huutokaupan meklarina toimii Huutokauppahuone Ekmanin huippumeklari Martti Ekman. Lisätietoa tapahtumasta löydät Etapin Facebookista.

Lauantai 6.5.

Pyörämarssi Suurenmoiseen kevätjuhlaan
Paikka ja aika: Hämeenpuiston pohjoispää, Näsikallion suihkulähde, 10.30

Saavu Suurenmoiseen kevätjuhlaan osana pyörämarssia, joka lähtee Näsikallion suihkulähteeltä kohti Sorsapuistoa.

Suurenmoinen kevätjuhla
Paikka ja aika: Tampereen Sorsapuisto, 11.00–14.00

Pyöräilyviikon suurenmoinen avajaistapahtuma kutsuu kaikki mukaan juhlistamaan kevään tuloa ja pyöräilyn ilosanomaa! Katso lisätiedot Suurenmoisen kevätjuhlan tapahtumasivulta.

Polkupyöräparaati Kotimaan Matkamessuille
Paikka ja aika: Tampereen Sorsapuisto, 12–12.45

Miltä kuulostaisi pyöräily ja ilmainen sisäänpääsy Kotimaan Matkailumessuille? Polkupyöräparaati suuntaa Sorsapuistosta kohti Kotimaan Matkailumessuja. Reitti kulkee mukavia puistomaisemia pitkin ja saapuu Tampereen messu- ja urheilukeskuskseen noin kello 12.45, jossa kaikki osallistuneet saavat halutessaaan ilmaisen sisäänpääsyn messuille.

Ilmoittaudu ja lähde mukaan polkupyöräparaatiin: https://forms.gle/WNPGhMZacwg3oNtc6

Sunnuntai 7.5.

Koko perheen pyöräilysuunnistus
Paikka ja aika: Laikun Lava, 11.00–15.00 

Koko perhe pyörällä kiertämään mielenkiintoisia rasteja kaupungilla? Lopuksi palkinto matkaan, kyllä! Tätä on Koko perheen pyöräilysuunnistus, joka sopii myös perheen pienille polkijoille tai potkuttelijoille. Tiedossa on mukavaa yhdessäoloa, kaupunkimaisemia sekä tietysti etsimisen ja löytämisen riemua. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Satulaan -sydänpyöräily
Paikka ja aika: Tampereen Vanha Kirkko,
18.00–19.00 

Hyppää satulaan! Pyöräillään omilla pyörillä porukassa rauhalliseen tahtiin, osallistujat määrittävät vauhdin. Lähdetään vanhan kirkon edustalta (keskustori), paluu samaan paikkaan. Pyöräillään tasaista maastoa, rauhallisella vauhdilla. Pyöräretken vetää MaijaAvoin pääsy, kaikenikäiset tervetuloa! Osallistujamäärä ei ole rajattu. Ei ilmoittautumista. Yhteistyössä Satulaan -hanke, jonka tavoitteena on lisätä yli 50-vuotiaiden pyöräilyä.

Maanantai 8.5.

Kaupin Kanuunoiden junnulenkki
Paikka ja aika: Lamminpään maja, 17.30–19.30

Junnulenkki on kaikille junnuille, heidän saattajilleen ja vaikka maastopyöräilyyn tutustumista haluaville aikuisille suunnattu avoin yhteislenkki. Ennakkoilmoittautumista tai Kaupin Kanuunoiden jäsenyyttä ei vaadita. Tapahtuma alkaa toimintaan tutustumisella ja varsinaiselle lenkille lähdetään 18.00.

Tiistai 9.5.

Pyöräilijän aamupala ja pikahuoltoa
Paikka ja aika: TAYS, 07.00
–09.00

Pyörällä töihin -päivän kunniaksi on tarjolla ilmaista aamiaista kahveineen 100 ensimmäiselle töihin fillaroivalle Teiskontiellä, Tampereen Yliopistollisen Sairaalan läheisyydessä! Lisäksi pyöräilijöille tarjolla pyörien pikafiksausta, ilmaa renkaisiin ja öljyä ketjuihin aamupalan yhteydessä. Voit myös antaa samalla palautetta mitä pieniä asioita voisi korjata tai kehittää, jotta pyöräily ja kävely olisi entistä sujuvampaa. Kerro pisteellä siis ideasi!

Keskiviikko 10.5.

Pyöräilijän aamupala ja pikahuoltoa
Paikka ja aika: Laikun Lava, 07.00
–09.00

Pyörällä töihin -päivän kunniaksi on tarjolla ilmaista aamiaista kahveineen 100 ensimmäiselle töihin fillaroivalle Laikun lavan vieressä Tampereen keskustassa! Lisäksi pyöräilijöille tarjolla pyörien pikafiksausta, ilmaa renkaisiin ja öljyä ketjuihin aamupalan yhteydessä. Voit myös antaa samalla palautetta mitä pieniä asioita voisi korjata tai kehittää, jotta pyöräily ja kävely olisi entistä sujuvampaa. Kerro pisteellä siis ideasi!

Torstai 11.5.

Valmistaudu Pirkan Pyöräilyyn -luento, osa 1
Paikka ja aika:
Pääkirjasto Metso, luentosali Pihlaja, 18.00–20.00

Tule paikan päälle tai osallistu verkossa ja kuule asiantuntijoiden näkemykset, kuinka valmistautua Pirkan Pyöräilyyn ja pyöräilytapahtumiin ylipäänsä. Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tilaisuudessa käydään läpi pyöräilytapahtuman yleisiä asioita, reittejä ja pyörän kuntoon laittamista tapahtumaa varten. Striimilinkki päivittyy myöhemmin. Tampereen pyöräilyviikko haastaa kaikki alueen seurat ja toimijat mukaan aktivoimaan harrastajia saapumaan pyörällä omiin harrastuksiinsa!

Perjantai 12.5.

Satulaan -sydänpyöräily
Paikka ja aika: Tampereen Vanha Kirkko,
10.00–11.00

Hyppää satulaan! Pyöräillään omilla pyörillä porukassa rauhalliseen tahtiin, osallistujat määrittävät vauhdin. Lähdetään vanhan kirkon edustalta (keskustori), paluu samaan paikkaan. Pyöräillään tasaista maastoa, rauhallisella vauhdilla. Pyöräretken vetää MaijaAvoin pääsy, kaikenikäiset – tervetuloa! Osallistujamäärä ei ole rajattu. Ei ilmoittautumista. Yhteistyössä Satulaan -hanke, jonka tavoitteena on lisätä yli 50-vuotiaiden pyöräilyä.

Lauantai 13.5.

Mun Maisemareitti
Paikka ja aika: Hatanpään Arboretum, Kesäkahvilan läheisyydessä 10.00–14.00

Tampereen Pyöräilyviikko ja Järvien Reitit kutsuvat KAIKKI mukaan tälle upealle rantoja mukailevalle ja kauniille Maisemareitillemme. Hatanpään Arboretumissa tarjolla reittikarttoja, pyörähuoltoa ja muuta mukavaa klo 10.00-14.00.

Voit myös omatoimisesti aloittaa mistä suunnasta tai kohdasta vaan ja edetä vapaasti omaan tahtiin. Pyöräile koko lenkki (n. 30 km) tai tee vaikka perheesi kanssa pisto osalle reitistöä. Ota avuksi reittikartta tai kulje PYHÄ-kylttien opastamana. Lämpimästi tervetuloa meidän kaikkien omalle reitistölle! Muista myös nauttia reitin varren upeista palveluista! Karttalinkki Maisemareitille (kartan alakulmassa).

Tarjolla myös mahdollisuus lähteä mukaan Tampereen polkupyöräilijöiden oppaan vetämälle rennolle Pyhäjärven maisemareitti -pyöräretkelle Hatanpään Arboretumin kesäkahvilan läheisyydestä klo 11.00. Ilmoittaudu Pyhäjärven maisemareitti -pyöräretkelle.

Valmistaudu Pirkan Pyöräilyyn, osa 2
Paikka ja aika: Mustanlahden Satama, 10.00

Isossa pyöräilytapahtumassa on tärkeää osata ryhmäajon salat ja tuntea sen mahdollisuudet. Lähde siis mukaan harjoittelemaan ryhmäajoa Kaupin Kanuunoiden johdolla! Jos olet menossa tai harkinnut osallistumista esimerkiksi Pirkan Pyöräilyyn, niin kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämä mahdollisuus! Lenkin aikana poljetaan ryhmässä ja lähtökohtana on, että aikaisempaa pyöräilykokemusta löytyy. Tilaisuus on maksuton, mutta osallistujamäärän kartoittamiseksi ilmoittautumista toivotaan. Ilmoittautumislomake: https://forms.gle/mE1k4UaDkhoQsXf38

Tampereen Satulaan Kevyt Kirkkopyöräily
Paikka ja aika: Vanha kirkko, 10.00–13.00

Tapahtuma alkaa Vanhalta kirkolta, jossa kirkon esittely 10-10.30. Tämän jälkeen Tuomiokirkon esittely klo 11-12. Viimeisenä vuorossa Finlaysonin kirkko, jossa esittely 12.30. Tapahtuma päättyy klo 13.00 Tallipihaan, jossa omakustanteiset kirkkokahvit. Vetäjänä Mira Kokko Pyöräliitosta.

Kirkkopyöräily
Paikka ja aika: Finlaysonin kirkko, 10.00–14.00

Opastettu maisemareitti päättyy Tesoman kirkolle, mistä poljetaan yhdessä vielä takaisin keskustaan. Finlaysonin ja Tesoman kirkoilla on välipalatarjoilua ja kirkkojen esittelyä. Kirkkopyöräily sopii kaikille, jotka jaksavat pyöräillä taukojen siivittämänä hieman alle 20 kilometrin lenkin. Etukäteisilmoittautuminen on toivottavaa, mutta ei välttämätöntä. Kirkkopyöräilyyn ei ole osallistumismaksua.

Kangasalan maisemapyöräretki
Paikka ja aika: Kangasalan Pirtin piha, 12.00

Tämä maisemapyöräretki sopii kaikille. Pyöräilyn vauhti on rauhallinen ja taukoja tulee kohteiden mukana useita. Opastetulle retkelle mahtuu oppaan mukaan 20 henkilöä – ilmoittaudu mukaan maisemapyöräretkelle. Pyöräretken kesto kokonaisuudessaan on noin 2–3 tuntia. Rengasreitti, pituus noin 13,5 km.

Pyöräilyviikon teemapäivät

Pyöräilyviikon jokaisella päivällä on oma teemansa ohjelmanumeroineen. Poimi suosikkisi tai osallistu vaikka kaikkiin teemapäiviin!

5.5. Kaupunkipyöräpäivä​

6.5.Pyörä kuntoon päivä

Pyörä kuntoon -päivänä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että polkupyörällä on turvallista ja mukavaa ajaa.  Ja onhan Pyöräilyviikon tapahtumiin mukavampi hurauttaa toimivalla pyörällä!

Suurenmoinen kevätjuhla –> Tampereen pyöräilyviikon viralliset avajaiset

7.5. Perhepyöräilypäivä

Perhepyöräilypäivä kannustaa eri ikäisiä polkemaan yhdessä ja kutsuu mukaan myös heidät, joille pyöräily ei ole osa arkea. Perhepyöräilypäivänä kannattaa etsiytyä rauhallisille reiteille, joissa pyöräily on sujuvaa, turvallista ja siksi miellyttävää. Yhdessä pyöräily vahvistaa turvallisuuden tunnetta ja saa aikaan positiivisen pyöräilykokemuksen. Parhailla reiteillä kaiken ikäiset polkijat voivat edetä omaa tahtiaan mukavassa, rauhallisessa ja hiljaisessa ympäristössä. 

8.5. Sähköpyöräpäivä

”Nopeammin, pidemmälle, hauskemmin”, hehkutetaan sähköpyöriä usein. Ja syystäkin, sillä sähköavusteiset pyörät rikkovat monien mielikuvan arkipyöräilystä vaativana tai jollain tapaa hankalana asiana. Sähköpyörä on loistava kulkupeli, joka mahdollistaa entistä pidempien matkojen polkemisen. Tästä johtuen sähköpyöräilyn terveysvaikutukset ovat kokonaisuutena samaa luokkaa kuin ilman sähköavustusta polkemisen. Terveysvaikutusten lisäksi sähköpyöräily tekee hyvää ympäristölle; säännöllisesti työmatkansa sähköpyöräilevistä jopa 50 prosenttia kulki aiemmin työmatkansa yksityisautolla.

9.5. Pyörällä töihin -päivä

Pyöräilyviikko haastaa kaikki fillaroimaan töihin! Pyörällä töihin -päivä nostaa esille työmatkapyöräilyn positiivisia vaikutuksia  sekä kannustaa työnantajia pohtimaan, kuinka työmatkapyöräilyä voidaan edistää työpaikoilla.  Pyörällä töihin -päivänä innostetaan kaikkia kokeilemaan työmatkan tai ainakin osan matkasta kulkemista pyörällä ja säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamista.

10.5. Pyörällä kouluun -päivä

Pyöräilyviikko haastaa lapset, nuoret ja opiskelijat fillaroimaan opinahjoon Pyörällä kouluun -päivänä! Haastamme myös vanhemmat ja koulut edistämään koulumatkojen kulkemista pyörällä. Vanhemmat voivat osallistua päivään kannustamalla lastansa fillaroimaan huoltamalla tai huollattamalla lapsen pyörän ja vähentämällä tarpeettomia koulukuskauksia. Koulut voivat osallistua järjestämällä fillaritoimintaa. Toiminta voi olla pyöräretkiä, pyörien kuntotarkastus, pyöränhuolto- tai fiksun fillaroimisen opetusta, pyöräilyaiheinen aamunavaus tai vaikkapa pyöräparkkien tai koulumatkareittien kunnon selvittämistä. Kannustetaan kaikki polkimille! Kiitos kun kuljet pyörällä! 

11.5. Pyörällä harrastuksiin-päivä

Pyörällä harrastuksiin -päivänä jokaisen toivotaan jättävän autonsa kotiin mihin tahansa harrastukseen lähtiessään. Laulu- tai soittotunneille, näytelmä- tai elokuvakerhoon suuntaavat saavat matkalla hyvän annoksen liikuntaa ja ulkoilmaa. Urheiluharrastukseen menevät saavat lihaksensa lämpimiksi ennen treeniä. Vastaavasti kotimatkalla elimistö pääsee palautumaan suorituksesta. Pyörällä harrastuksiin -päivä on loistava hetki kokeilla, miten helposti arkeen saa tarvittavan lisän liikuntaa.

12.5. Pyörällä kauppaan -päivä

Oletko harkinnut tekeväsi kauppareissut auton sijaan pyörällä? Nykypäivänä erilaiset kuljetusratkaisut mahdollistavat isompienkin ostosreissujen hoitamisen pyöräillen. Tavarapyörän kyydissä tai pyöräkärryssä kuljetat helposti viikon ruokatarpeet, kun taas pienemmät ostokset kulkevat kätevästi repussa, sivulaukuissa tai pyörän korissa. Pyörällä kauppaan -päivä kannustaa kansalaisia hoitamaan ostosreissut polkupyörällä! 

13.5. Pyörämatkailupäivä

Pyörämatkailupäivänä nostetaan esille pyörämatkailukohteita, -reittejä ja palveluja sekä innostetaan vapaa-ajan pyöräilyyn maastossa, maanteillä ja kaupungeissa. Valmiit reittiehdotukset kartalla ja reittikuvaukset palveluineen houkuttelevat ihmisiä pyörämatkailemaan. Hyppää pyörän selkään ja lähde seikkailulle lähelle tai kauas! Järvien Reitit tarjoaa Järvi-Suomen upeimmat nähtävyydet, maatilamatkailun ihanimmat yöunet sekä herkullisimmat ravintola- ja maaseutukohteet.

14.5. Pyörällä kaiken ikää -päivä

Pyöräilykausi on nyt pyöräilyvuosi!

Koko Suomen valtakunnallista #pyöräilytalvi -kampanja jatkaa pyöräilyn ilosanoman jakamista myös päivien pimetessä. Lisää asiasta voit lukea Pyöräilytalven nettisivuilta.

Tampereen pyöräilyviikon järjestää Tampereen kaupunki yhteistyössä Ekokumppanit Oy:n yhdessä Tampereen polkupyöräilijät ryn ja Pyöräilyseura Kaupin Kanuunat ryn kanssa.

Tampereen pyöräilyviikko on myös Facebookissa >

Ota yhteyttä

Pyry Rinkinen
Projektipäällikkö, ympäristöasiantuntija
+358 40 176 2485
if.erepmat@neniknir.yryp

Nimi: Tampereen pyöräilyviikko
Aika: 05.05.2023, 11.00
Paikka: Tampere
Osoite: Tampere
Tampereen polkupyöräilijät ry, Pyöräilyseura Kaupin Kanuunat ry
06.03.2024
Verkkotapahtuma
Taloyhtiöwebinaari: Aurinkopaneelien hankinta 6.3.
18:00
Webinaarissa käydään läpi aurinkopaneelien kannattavuutta, mitoittamista ja hankintaa taloyhtiöissä. Tilaisuudessa annetaan konkreettiset ohjeet, m...
04.05.2024
Live-tapahtuma
4.5.2024 Koko kaupungin siisteystalkoot
10:00
Koko kaupungin siisteystalkoot tulee taas 4.5.2024 klo 10-14! Lähde mukaan Koko kaupungin siisteystalkoisiin ja kokoa pieni tai isompi talkoopor...

aa