Kymmenes aisti?

Blogipostauksen otsikkokuva, jossa Ekolive-teksti sekä illan asiantuntijoiden kuvat.

Kirjoittaja

Olli Vakkala
Olli Vakkala
Projektipäällikkö

Avainsanat

Ekolive, Pyöräily, Retkeily

Lisätiedot

Mitkä ovat tämän hetken parhaimmat reitit luontoon tai maaseudun rauhaan Pirkanmaalla? Toukokuun EkoLivessä Ekokumppanien asiantuntijat Petri Mäkelä ja Olli Vakkala vinkkaavat Pirkanmaan kuumimmat tärpit luontoliikkumiseen niin retkeillen kuin pyöräillen. Pete ohjastaa meidät retkelle Pirkanmaalle ja kertoo kestävästä luontoliikkujan etiketistä. Olli inspiroi kuulijat pyörämatkailun pariin Pyhä-Näsin ja Järvien Reittien ihka uusille seuduille.

Pyöräily, retkeily, maata pitkin matkailu ja reitistöjen vetovoima elävät tällä hetkellä vahvana. Suomen pyöräily- ja retkeilyreittien määrä on kasvanut ja mallit kehittyneet viime vuosien aikana merkittävästi. Valtakunnallisesti maahamme on syntynyt kaivattu Pyörämatkailukeskus, joka edistää ja koordinoi pyörämatkailun toimintaa niin, että saamme varmasti nauttia entistä laadukkaammista kohteista ja reiteistä, nyt ja tulevaisuudessa.

Myös retkeilyn saralla tapahtuu; uusia kansallispuistohankkeita syntyy ja muitakin retkeilykohteita toteutetaan, kehitetään ja laajennetaan. Tämä ekologisen lähimatkailun kehityskaari jatkuu varmasti myös tulevaisuudessa taaten maahamme laadukkaiden reittien ja kohteiden verkoston, joka koostuu niin maasto-, maantie- ja retkipyöräilyn mahdollisuuksista kuin upeista luonto- ja retkipalveluista.

Pirkanmaalla on viime vuosina tehty merkittävää maakunnallista kehitystyötä pyöräilyn ja retkeilyn olosuhteiden parantamiseksi. Tämän työn lopputuotteina ovat syntyneet muun muassa Pyhä-Näsi -pyörämatkailureitistö sekä viime vuonna Vuoden retkikohteeksi valittu Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue. Upeat järvemme sekä maakunnan maukkaat palvelut ja vetovoimakohteet yhdistävä Pyhä-Näsi kasvaa ja kehittyy koko ajan, minkä lisäksi kesäkaudeksi 2021 on toteutettu myös laaja, uusien mielenkiintoisten reittien ja kohteiden maailma, jonka myötä Pyhä-Näsin ympärille syntyy kokonainen Järvien reitit -perhe, josta kerromme lisää EkoLivessä 10.5., jolloin luvassa on myös ideoita, vinkkejä ja monenlaista muutakin mielenkiintoista Pirkanmaan pyöräilyn ja retkeilyn saralta.

Noh, sitten otsikon aiheeseen. Kaikille meille tuttujen viiden perusaistin lisäksi ihmiseltä löytyy neljä muutakin ”virallista” aistia: asento-, tasapaino-, lämpötila- ja kipuaistit. Näin pääsemme yhdeksään. Mutta entä se kymmenes?

Uskallan väittää, että pyöräily ja luonnossa liikkuminen paljastavat meistä vielä yhden aistin. On nimittäin ihmeellistä, kunka pyörän selässä olet vain puolen tunnin matkanteon jälkeen fyysisestikin ”kaukana kotoa” ja retkeillessäkin ainakin henkisesti. Samalla tunnet tuulen ja tuoksut sekä huomaat, että ajalla on kummallinen tapa menettää merkitystään.

Ennen niin tutut paikat näyttäytyvät aivan uudenlaisessa valossa ilman auton ikkunan pystyttämää todellisuusblokkia. Laavulla tai pysähdyspaikalla syöty ruoka maistuu taivaalliselta, matkan jälkeisistä löylyistä tai metsälampipulahduksesta puhumattakaan. Pyöräilyssä ja retkeilyssä on myös jotakin harvinaisen ikiaikaista, sillä silloin olemme koko ajan yhteydessä kaikkeen ja havainnoimme matkan jokaisen metrin. Ja kaiken tämän keskellä saatamme yhtäkkiä huomata, kuinka aivan vahingossa tunnemme vilpittömän – mutta arjen myllerryksessä usein piilossa lymyilevän – tunteen: vapauden.

”Vapausaisti” voi toki herätä monenlaisissa yhteyksissä, eikä sen tärkeyttä voi turhaan korostaa nyt, kun kiireen ja suorittamisen keskellä olemme lisäksi joutuneet poikkeusolojen koettelemaksi. Itselleni tämä aistikokemus näyttäytyy parhaimmillaan kesäisenä iltana, hyvässä seurassa, pyörän selässä. Suosittelen lämmöllä.

Tule mukaan striimattuun EKOLIVE-tapahtumaan maanantaina 10.5. klo 18-19.30


Tästä Ekolive-tapahtumaan

28.09.2022
Ukrainan sota taustalla Venäjän sotatoimista Ukrainassa johtuen energian hinnassa ja saatavuudessa on merkittäviä ongelmia Euroopassa, Suomi muk...
03.05.2022
Ilmastonmuutos koettelee meitä pohjoisen asukkaita etenkin alati kasvavilla sademäärillä, jonka vuoksi myös tulvien uhka kasvaa. EkoLive-illassa ku...

aa