Vastuullisuus on kestävyyslaji

ekolive-blogin otsikkokuva, jossa kuva Suomen lentopallomaajoukkueen pelaajista

Kirjoittaja

Olli Vakkala
Olli Vakkala
Projektipäällikkö

Avainsanat

Ekolive, Kestävä urheilu, Vastuullinen urheilu

Lisätiedot

Kirjoittaja on Ekokumppanit Oy:n asiantuntija ja entinen jalkapalloilija.

Syksyn ensimmäisessä EkoLivessä syöksytään urheiluun maailmaan ja pohditaan, mitä kestävän ja vastuullisen urheilutapahtuman toteuttaminen vaatii. Illan alustaa entinen jalkapalloilija ja nykyinen Ekokumppanien asiantuntija Olli Vakkala, jonka kanssa G Livelabiin keskustelemaan saapuvat Heikki Pohjonen lentopallon EM-kisojen toteutuksesta vastanneesta Rivents Oy:sta sekä Tero Viljanen Tampereen Pyrinnön suunnistusjaostosta. Tervetuloa mukaan keskusteluun!

Urheilu liikuttaa ihmisiä. Se tekee sitä paitsi fyysisesti, myös monilla eri tasoilla. Jopa kymmenien tuhansien ihmisten kokoontuminen yhteisen asian äärelle luo yhteisöllisyyttä ja tunteita äärimmäisestä onnellisuudesta ja riemusta karvaisiin pettymyksiin.

Suurilla urheilujuhlilla on kuitenkin myös lieveilmiönsä. Räikeimmillään nämä voivat tarkoittaa jopa ihmishenkien menetyksiä, kuten surulliset uutiset Qatarin MM-jalkapallon rakennustyömailta kertovat. Onneksi tällaiset äärimmäisyydet ovat harvinaisia, mutta jokainen tapahtuma luo aina jonkin verran kysymyksiä muun muassa ympäristöstä, tasa-arvosta ja yleisestä vastuullisuudesta. Onko suurtapahtumaa edes mahdollista järjestää kokonaisvastuullisesti?

Vastuullisuus on äärimmäisen laaja käsite. Me Ekokumppaneilla olemme lähestyneet teemaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kautta. Mitä urheilutapahtumiin tulee, kaikki listan tavoitteet eivät välttämättä ole yhtä relevantteja kuin toiset. Mutta tuskin kukaan on sitä mieltä, että urheilussa – tai missään muussakaan toiminnassa – ei tulisi ottaa huomioon esimerkiksi yhteistyötä ja kumppanuutta, terveyttä ja hyvinvointia, eriarvoisuuden vähentämistä tai sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tai konkreettisemmalla tasolla puhdasta vettä ja sanitaatiota, edullista ja puhdasta energiaa tai vastuullista kuluttamista. Siksi me uskommekin, että urheilutapahtuman voi toteuttaa kestävästi ja vastuullisesti, kunhan kyseisiin teemoihin ollaan valmiita panostamaan.

Syyskuun alussa Tampereella järjestettiin lentopallon EM-kilpailujen alkulohko, jossa Suomen lentopallomaajoukku eli Veljekset mittelivät voimiaan viiden muun joukkueen kanssa. Kyseessä oli paitsi erittäin suositun lajin suurtapahtuma, myös ensimmäinen suomalainen lentopallotapahtuma, jonka järjestämisessä oli jo hyvissä ajoin ajateltu vastuullisuutta esimerkiksi hiilineutraaliuden ja koronaturvallisuuden osalta erittäin laajasti. Muun muassa näistä aiheista pääsemme keskustelemaan syyskuun EkoLivessä EM-kisojen järjestämisestä vastanneen Rivents Oy:n Heikki Pohjosen kanssa.

Lentopallon EM-kisojen kaltaiset suurtapahtumat saavat näkyvyyttä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti, mikä tarjoaa paitsi estradin huippu-urheilulle, myös mahdollisuuden toimia esimerkkinä. Kestävä ja vastuullinen urheilu ei kuitenkaan voi jäädä vain suurten, harvoin järjestettävien tapahtumien kontolle.

Suunnistusta voidaan jossain määrin pitää kestävän urheilun pioneerilajina. Ympäristön huomioon ottaminen, kestävä liikkuminen ja muut vastuullisuusteemat ovat olleet kiinteä osa lajin tapahtumia jo pitkään. Lokakuussa Sorilan ja Vähäjärven maastoissa kisaillaan lajin SM-Erikoispitkä, jonka järjestämisestä vastaa Tampereen Pyrinnön suunnistusjaosto.

Pyrinnössä on jo pitkään vannottu kestävän toiminnan nimeen ja SM-Erikoispitkän toteutuksessa seuralla on tavoitteena nostaa rima entistäkin korkeammalle. Aiheesta keskustelemaan saapuu Pyrinnön suunnistusjaoston jaosto- ja nuorisovastaava Tero Viljanen.

Vaikka eri urheilulajit ovat keskenään hyvinkin erilaisia, vastuulliset ja kestävät toimintatavat sopivat lajiin kuin lajiin ja seuraan kuin seuraan. Suomessa urheilulla ja urheilijoilla on valtava merkitys niin esikuvina kuin suunnannäyttäjinä. Kuten urheilussa, vastuullisuudessakaan ei ole tarjolla pikavoittoja, vaan toivottuun lopputulokseen pääseminen vaatii aikaa, vaivaa ja ennen kaikkea loputonta tahtoa kehittyä entistäkin paremmaksi.

Onkin helppo todeta, että vastuullisuus on kestävyyslaji, sanan varsinaisessa merkityksessä.


Tästä Ekolive-tapahtumaan

28.09.2022
Ukrainan sota taustalla Venäjän sotatoimista Ukrainassa johtuen energian hinnassa ja saatavuudessa on merkittäviä ongelmia Euroopassa, Suomi muk...
03.05.2022
Ilmastonmuutos koettelee meitä pohjoisen asukkaita etenkin alati kasvavilla sademäärillä, jonka vuoksi myös tulvien uhka kasvaa. EkoLive-illassa ku...

aa