Tampereen retkeilypalveluiden rakentamista ohjaava retkeilyn kehitysohjelma 2021–2025, on päivitetty vastaamaan nykyhetken mukaista retkeilypalveluiden tarvetta. Päivitetyssä retkeilyn kehitysohjelmassa vuosille 2024–2025 painotetaan kaikille sopivia reittejä, lähiluontoa sekä aidosti retkeilyllisiä pidempiä reittejä. Päivityksessä on huomioitu myös valtuustoaloite esteettömien luontopalveluiden kehittämisestä, jotka toteutetaan erillisellä määrärahalla. Kehitysohjelmassa on huomioitu asukaskyselyissä saadut vastaukset ja viimevuotiset tutkimustulokset sekä suora asukas- ja käyttäjäpalaute.
Luontoliikkumisella kansantaloudellisia vaikutuksia
Luonnossa liikkumisella on kansantaloudellisia vaikutuksia: luontoliikunta vähentää kansansairauksista aiheutuneita kustannuksia ja tukee ihmisten työkykyä. Matalan kynnyksen lähiretkikohteet ja luontokohteiden saavutettavuus mahdollistavat asukkaille ja kaupungissa vieraileville ihmisille merkittävän määrän tutkittuja, luontoaltistuksesta saatavia fyysisiä ja psyykkisiä hyvinvointivaikutuksia.
Palvelukokonaisuuteen sisältyy perinteisen retkeilyn ja vaelluksen lisäksi melonta, maastopyöräily ja polkujuoksu. Lisäksi kehittämisessä huomioidaan ja mahdollistetaan muita luontoliikkumisen ja harrastamisen lajeja kuten ratsastus maastossa, retkiluistelu luonnonjäällä ja kalastus.
Vuonna 2025 Tampere on valtakunnallisesti esimerkillinen retkeilyn ja luontoliikkumisen kohde
Retkeilyn kehitysohjelman tavoitteena on, että vuonna 2025 Tampere ympäristöineen on valtakunnallisesti esimerkillinen retkeilyn ja luontoliikkumisen kohde asukkaille ja matkailijoille. Reitit ulottuvat asukkaiden lähialueille, ja retkeilypalveluita kuten hyvin opastettuja reittejä ja taukopaikkoja oheispalveluineen on saatavilla kävelymatkan tai Nysse-siirtymän päässä kotiovelta. Reitit ovat turvallisia ja terveellisiä käyttää, ja ne tuottavat hyvinvointia ja elämyksiä kaikille tasapuolisesti.