Kallista on ja jonot pitkiä
Sähkö on kallista. Lämmitysöljy on kallista. Kaikki on kallista. Energian hintojen ja inflaation laukatessa öljy- ja sähkölämmittäjät rynnivät nyt ennennäkemättömällä kiireellä lämpöpumppuostoksille. Lämpöpumpuissa onkin juuri nyt sekä laitteiden että asennustoimitusaikojen suhteen edessä pitkä, jopa useiden kuukausien odotus. Pahimmillaan kuluttaja voi joutuu odottamaan uutta lämpöpumppuaan ensi kevääseen saakka. Osaltaan kysyntää lisäävät ja hankintoja siivittävät myös edelleen hyvin alhainen lainojen korkotaso sekä saatavilla olevat energiatuet, joista osa on loppumassa lähikuukausien aikana.
Energianeuvonnassa uusi ilmiö on, että tällä hetkellä myös jo lämpöpumpun omistavat taloudet kaipaavat apua energiakulutuksensa kitkemisessä. Näissä kohteissa neuvonta on usein monimutkaista; säästötoimia joudutaan kartoittamaan laajemmin kuin vaikkapa öljylämmityskohteissa.
Pelletti unohdettu?
Energian yleisen hintatason jatkaessa kasvuaan olen ajoittain ihmetellyt, miksi 2000-luvun alkupuolella päätään nostanut puupellettilämmitys on käytännössä edelleen median lähes hylkäämä aihe. Näin on siitä huolimatta, että siinä missä pörssisähkön hinta on viimeisen 12 kuukauden aikana jopa 10-kertaistunut, puupelletin hinta on noussut samalla ajanjaksolla ”vain” noin 30 prosenttia. Tarkastellaanpa siis pellettivaihtoehtoa hieman tarkemmin ja laitetaan lisää lukuja pöytään!
Jos pellettikattilan vuosihyötysuhteeksi lasketaan 85 %, tulee kattilan polttoaineen eli puupelletin tuottaman energian hinnaksi noin 8 snt/kWh. Vertailun vuoksi: nykyisellä hintatasolla sähkölämmittäjä maksaa lähtötilanteessa sähkön kokonaishinnasta jo kymmeniä senttejä kilowattitunnilta ja vielä maalämpöjärjestelmän hankinnan jälkeenkin maalämmön kuluttama sähkö saattaa maksaa vuositasolla nyt enemmän kuin sähkölämmityksen aiheuttama sähkölasku 2 vuotta sitten. Lisäksi pellettijärjestelmän investointihinta on maalämpöä alhaisempi. Pellettisiilo vie toki tilaa, eikä se ole läheskään niin huoltovapaa kuin maalämpöjärjestelmä, mutta siitä huolimatta pellettilämmitys olisi monissa kohteissa täysin varteenotettava vaihtoehto. Aiempina vuosina kotimainen pellettituotanto riitti kotimaiseen kysyntään jopa kokonaankin mutta viime vuonna jopa 30 % osuus pelleteistä oli tuontitavaraa, ikävä kyllä lähinnä Venäjältä. Tämän vuoksi puupelletin saatavuus on juuri nyt hyvin rajallista. Tilanteesta kertoo että Vapo on 2.9.2022 ilmoittanut keskeyttävänsä pelletin kuluttajamyynnin huiman kysyntäpiikin vuoksi ja arvioinut tauon kestävän parisen viikkoa. Markkinatilanteen voi tosin odottaa tasapainottuvan aikanaan eri tavoilla, koska toki sahausjätettä tuotetaan jatkuvasti joka puolella maailmaa. Pellettilämmittäjiä Suomessa ei kuitenkaan ole vasta kuin 30 000. Luku on pieni, kun vertaa sitä lämpöpumppukohteiden määrään, joita Suomessa on yli miljoona.
Kenelle pellettilämmitys sopii?
No, kenelle pellettilämmitys sitten sopii? Sitä kannattaa harkita varsinkin, jos maalämmölle ei saa ”porauslupaa” kunnasta, lämpökaivot eivät mahdu tontille, kohde sijaitsee soraharjulla, kiinteistön vesipatteriverkon lämpötilataso on erityisen korkea tai järjestelmän teholuokka on isonpuoleinen. Pellettijärjestelmän bonus nykyisessä maailmantilanteessa on hinnan lisäksi polttoaineen korkea kotimaisuusaste ja vihreys (sahojen sahausjäte puristettuna pelletiksi) sekä se, että pellettipoltin on realistista kytkeä akkujen tai jopa aggregaatin piiriin, kunhan myös kiertovesipumpulle syötetään varavirtaa. Koska polttimen sähkötehonkulutus on alle 100w ja 2010-luvun kiertovesipumpun alle 50w, niitä ruokkii helposti pienelläkin aggregaatilla tarvittaessa vaikka useita viikkoja.
En juuri nyt suosittele kenelläkään tekemään pikapäätöstä pellettilämmitykseen siirtymisestä.
Ainutlaatuisen markkinatilanteen vuoksi en juuri nyt suosittele kenelläkään tekemään pikapäätöstä pellettilämmitykseen siirtymisestä mutta lämmitysmuodon vaihtajien kannattaa tämäkin vaihtoehto huomioida lähitulevaisuuden osalta. Aiemmin on ollut turvepellettejäkin saatavilla, mutta turpeen tulevaisuus on ollut poliittisestikin hyvin kiistelty aihe ja on saanut tänä vuonna taas uusia käänteitä.
Yhteys energianeuvojaan
Puolueetonta ja osaavaa, kohdekohtaisesti räätälöityä neuvonta-apua päätöstesi tueksi saat alueelliselta energianeuvojalta. Ja paljonko neuvonta maksaa? Ei mitään! Käytä siis tilaisuus hyväksesi äläkä jää harkinnan tai hankinnan suhteen yksin. Ole yhteydessä energianeuvojaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Katso alueellisen neuvojan yhteystiedot: energiavirasto.fi/energianeuvonta.