Viime vuonna sähkön pörssihinnan jyrkkä nousu loppuvuodesta ja yleinen hintataso herättivät ennennäkemätöntä keskustelua ihmisten keskuudessa. Energianeuvonnan kysyntä nousi ajoittain jopa kymmenkertaiseksi. Kun sähköenergian hinta laski uusissa määräaikaisissa sopimuksissa jopa 70 sentistä noin 10 sentin tasolle, neuvontaa tarvitsevien määrä putosi samalla murto-osaan verrattuna edellisvuoteen. Sähkön pörssihinnan noustessa viime vuonna voitiin karkeasti sanoa, että energianeuvontaan hakeutuneiden määrä kasvoi suhteessa sähköenergian hinnan nousuprosenttiin.
Viime kuukausien aikana sähkömarkkinoilla on nähty ääripäitä: tuulisina kesäpäivinä sähkön hinta on ollut jopa 50 senttiä kilowattitunnilta, kun taas toisinaan on koettu ”ilmaisen sähkön” hetkiä. Pörssisähkön äärimmäiset muutokset herättävät huomiota ja vaikuttavat kuluttajien päätöksiin sähkösopimusasioissa. Sähkö ei enää välttämättä olekaan niin kallista?
Talvella sähkönkulutus on suurimmillaan, ja olosuhteet ovat vaativimmat, erityisesti aurinkosähkön ja tuulisähkön ollessa vähäistä. Siksi talvella pörssisähkö on tyypillisesti kalliimpaa kuin kesällä. Omakotitalon omistajien on erityisen tärkeää harkita, milloin ja kuinka paljon energiaa talossa käytetään. Talvella suurin osa vuosittaisesta energiankulutuksesta kuluu tilojen lämmittämiseen, mutta harmillisesti talvella myös lämpöpumppujen tehokkuus on alhaisimmillaan. Siksi talven sähkönkulutus ja sähkönhinta ovat olennaisia asioita omakotitalon omistajille, eivät niinkään kesäkauden kulutus ja hinta.
Kannattaako pörssisähkö vai määräaikainen kiinteä?
Pörssisähkö sopii erityisen hyvin niille, jotka haluavat aktiivisesti ajoittaa energiankulutuksensa edullisimpiin hintoihin. Pörssisähkösopimuksen hintavaihtelu on yleensä suurempi kuin määräaikaisessa sopimuksessa, mutta se on aina kilpailukykyinen markkinahinta. Määräaikainen sähkösopimus voi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto niille, jotka haluavat varmistaa sähkön hinnan ennustettavuuden ja joilla ei ole mahdollisuutta säätää sähkönkulutustaan.
Sähkön hinnan yhteydessä on tärkeää muistaa, että sähkön kokonaishintaan sisältyy aina sähkövero, siirtohinta sekä paikalliset perusmaksut ja sulakekoot. Uuden määräaikaisen sopimuksen kautta omakotitalon sähkön kokonaishinta on yleensä noin 20 senttiä kilowattitunnilta, josta sähköenergian osuus on noin puolet. Vaikka sähkön hinta on laskenut viime vuodesta, sähkön säästäminen on edelleen kannattavaa. Jos omakotitalon vuosittainen sähkönkulutus on 18 000 kilowattituntia, vuotuinen sähkölasku on noin 3600 euroa.
Haluatko pienemmän sähkölaskun? Ota yhteyttä energianeuvontaan – se on maksutonta. Lisätietoja hyvistä energiansäästövinkeistä saat osoitteesta www.neuvoo.fi.