Kauraslammen Veittijärven toimipisteen ekaluokkalaiset ovat valveutuneita ruokajätteen vähentäjiä. Oppilaat kertoivat Ekokumppanien ympäristöneuvoja Tiina Kuusipalolle, että biojätteeseen menevän ruoan määrää voi vähentää helposti siten, että ottaa lautaselle vain sen verran ruokaa kuin jaksaa varmasti syödä.
– Ekaluokkalaiset tiesivät mallikkaasti, että biojätteestä valmistetaan esimerkiksi multaa. Ihmetystä ja innostusta herätti se, että katukuvassa näkyvät jäteautot kulkevat biojätteestä jalostettavalla biokaasulla, Kuusipalo kertoo.
Oppilaat ovat hoksanneet, että jos kaiken lautaselle otetun ruuan syö, niin ruuan valmistaminen ei ole ollut turhaa.
Vaikka biojätteestä on moneksi, lautasjätteen määrän vähentäminen on silti erittäin tärkeää. Ruoan tuottamiseen kuluu paljon luonnonvaroja, joten syömäkelpoisen ruuan heittäminen biojätteeseen tuhlaa käytettyjä resursseja.
– Oppilaat ovat hoksanneet, että jos kaiken lautaselle otetun ruuan syö, niin ruuan valmistaminen ei ole ollut turhaa. Lyhyen keskustelun jälkeen huomattiin, että siinähän säästää myös rahaa, kun syömäkelpoinen ruoka ei päädy biojätteeseen, Kuusipalo kertoo.
Tähteitä Nolla! -kampanjan materiaalit inspiroivat oppilaita ja ruokapalveluiden henkilökuntaa
Ylöjärven Kauraslammen koulun Veittijärven toimipiste on osallistunut Tähteitä Nolla! -kampanjaan jo monena vuonna. Koulun ruokapalveluvastaava Susanna Ruusila kertoo, että vuosittaisella kampanjaviikolla keittiölläkin seurataan lautasjätteen määrää hieman tarkemmin.
– Oppilaat tykkäävät kampanjasta ja materiaalit ovat selvästi kiinnostavia. Kampanjaviikko materiaaleineen tuo kouluruokailuun erilaisuutta ja materiaalit ovat kivoja myös meidän aikuisten mielestä. Ne tuovat mukavaa vaihtelua ruokasaliin tärkeän sanoman kera, Ruusila kertoo.
Tähteitä Nolla! -kampanjaan osallistui tänä vuonna yli 14 000 oppilasta, 43 ala- ja yhtenäiskoulusta kymmenestä Pirkanmaan kunnasta. Kampanjaviikolla koulujen keittiöt punnitsivat lautasjätteen määrän ja reilusti yli puolet osallistujakouluista ilmoittivat ruokajätteen määrän vähentyneen normaaliviikkoon verrattuna.